tisdag 20 mars 2012

Slit och släng...Något jag har lärt mig av att leva många år på en speciell plats som Sicilien, är att ta till vara på det man har.
Här slänger man ingenting. Man slänger inte mat som blivit över. Man äter upp den vid nästa måltid eller ger den till hunden, katten, hönsen eller vad man nu har för djur. En del människor, som inte har egna djur, sparar gamla brödskalkar och ger till dom som har höns eller grisar tex. I utbyte kan det hända att man får några ägg då och då, eller lite gott kött från grisen.

Vi har två tv-apparater i det här hemmet. Båda är tjockisar.
Varför då?
För att dom inte har gått sönder än! Eller, det har dom, men det finns en farbror i byn som lagar gamla tv-apparater för 20-30 euro, beroende på vad som behöver bytas ut. Båda våra tv-apparater har varit hos tv-doktorn många gånger. Så länge dom går att laga får dom komma med hem igen.

Hade jag bott i Sverige hade jag väl varit inne på min tredje, eller kanske fjärde platt-tv? Det kommer ju nya modeller, med nya finesser, i nya fina färger med skärmar som är så bra att vi bara ser skillnaden på pappret.. på siffrorna som står på kartongen...

Vi har en ganska ny bil. Den är snart 4 år gammal. Bilen vi hade innan, den var 16 år gammal. Vi hade tänkt vänta ett år till med att byta, men när månadskostnaderna för reparationer började öka insåg vi att det liksom inte var någon idé att ge den konstgjord andning mer. Det blev billigare att betala avbetalningar på en ny än att betala mekanikern. Den nya bilen kommer antagligen att finnas i vår ägo tills den inte rullar längre.

En stor anledning till att många på Sicilien använder sina saker tills dom inte fungerar längre är helt säkert den att trots sin rika jord och sitt rika hav, så har folket på Sicilien alltid varit ett fattigt folk. När man ofta har riktigt ont om pengar, då springer man inte iväg och shoppar i onödan. Man springer oftast inte iväg och köper något roligt om man råkar ha lite extra pengar någon gång heller. Man lägger dom under golvplankorna, så att man har när det blir sämre tider igen.

Det kanske inte är så konstigt att det inte finns någon utbredd second hand marknad här när jag tänker efter. Det beror naturligtvis på att det är svårt att sälja saker som slutat fungera eller som har gått sönder... Lite framåt går det dock, tack vara internet. Vi köpte ju till exempel tvillingvagnen genom en sida som är lite som tradera.

I Sverige och i många andra länder är det så viktigt att alltid ha det senaste. ALLA har en iphone, alla har platt-tv och alla som har råd byter ut hela sin garderob varje säsong...  På Sicilien känner jag många som fortfarande har den där fyrkantiga, lite söta nokian som fanns i en massa olika färger. Ja vadå? Dom fungerar ju fortfarande!

Missförstå mig inte. Jag klankar inte ner på någon. Jag var likadan själv innan jag flyttade hit. Nya kläder, ny tv, nya prylar.. hela tiden... Ibland på avbetalning för annars hade man ju inte råd att ha det senaste.

Jag bara funderar lite... vad är det som gör att vi i vissa delar av världen bara köper nytt, nytt, nytt hela tiden och i andra delar tar man hand om det man har, även om man har råd att köpa nytt?

16 kommentarer:

 1. Mår illa av tanken på att kasta mat, har en ärvd gammal tjock-tv, en bil från -91, men jag köpte faktisk en iPhone för två år sen ett batteribyte senare och den är som ny. Borde flytta till Sicilien, jag passar nog där ;) /Ellaplupp

  SvaraRadera
 2. Så kloka ord! Önskar att det vore lite mer åt det hållet här i Sverige. Pressen att ha det senaste är väldigt stor. Inte minst bland barn i skolåldern. Man rycks med även som vuxen och har svårt att säga nej för man vill inte att ens barn ska hamna utanför:(

  SvaraRadera
 3. Mycket tänkvärt skrivet! Känner mig lite träffad - och det är ju bra. Då kanske man tänkter till lite ...
  Det är så kul att följa dig och din fina familj!

  SvaraRadera
 4. Myket bra skrivet. Jag älskar gadgets, men det går bra att läsa om dem. Jag har en hel samling gamla mobiltelefoner. Jag har en platt skärms tv men den skaffade jag bara efter att den gamla tv:n hade gått över bron och helt gått paj. Bilen jag har är fyra år den med och jag tänker använda den tills den går sönder. Min förra bil sålde jag för att jag skulle flytta till Spanien och insåg att det skulle vara bra med Air Co (även om jag sällan använder det). Mamma brukade ge äggkartonger till kompisar som har höns och det hade jag gärna gjort om jag känt någon med höns. Ja, så jag är helt enig med ditt sätt att leva. Begriper inte det där med slit och släng samhället. Jag brukar försöka att se till att grejerna blir återanvändna om jag tvunget ska göra mig av med dem.

  SvaraRadera
 5. Jag undrar ibland hur det ska gå? Vi pratar om att värna miljön och slänger mer och mer för varje dag. Det går inte ihop.

  SvaraRadera
 6. Det var ju det jag skulle berätta... T om kattens pälsull lägger jag ut till fåglarna så att de kan ha som byggmaterial. Å då är min katt bara korthårig. Furminator borste is the thing! :-)

  SvaraRadera
 7. Det är långt ifrån ALLA som har iPhone och bara nya prylar. Men vi som inte har det är inte de som går omkring och skryter om det, så vi hörs inte så mycket. De som har allt kanske måste skryta lite för att stilla sitt samvete? ;-)
  Och så är det ju så, att i Sverige ser ju marknaden till att det är dyrare att laga det gamla än att köpa nytt... Inga reparations-farbröder här inte! Tråkigt!

  SvaraRadera
 8. Ett mycket bra och angeläget inlägg i debatten om det obegripliga slöseriet i västvärlden (med vissa undantag)! / Monika M

  SvaraRadera
 9. Jag har en tjockteve, en urgammal söt liten Nokia och en femton år gammal bil - men är inte bakåtsträvare för det, tvärtom! Jag skulle nog passa på Sicilien jag också för jag känner inte något tryck av att behöva byta till något nyare när jag inte behöver. Vi är nog många som tänker och lever så, men, som en föregående sa, vi hörs inte så mycket genom bruset av allt nytt som "alla" har. :)

  SvaraRadera
 10. Hejsan,
  jag kànner igen àven oss i San Remo i det hàr inlàgget.Hàr hos oss har vi bara tjocktv fòr dom funkat fortfarande :) Jag tycker àven det àr stor skillnad i hemmen.I Sverige renoverar man ofta och byter mòbler medan hàr fòljer man inte inredningstrender lika slaviskt.
  vad fina era tjejer àr :)
  maria i san Remo

  SvaraRadera
 11. Väldigt bra och tänkvärt skrivet. Shoppinghysteri får mig numera lätt illamående och är något jag undviker i största möjliga mån. Givetvis ser det annorlunda ut hos oss i norra Italien, här ser man nog mer av rikedom än på Sicilien. Trots det så slutade jag med två saker när vi kom hit - att shoppa och att småäta. Det var helt enkelt för jobbigt att leta i affärer med två småttingar i nytt land. Jag köpte bara de absolut nödvändigaste och där ingick inte kakor och godis. Så jag blev av med två "beroenden" som jag knappast kan påstå att jag saknar!
  Förra året gick la tvättmaskinen av, men det kändes så besvärligt att kasta bort den och köpa ny att det slutade med att vi lagade den dyrt (nytt kretskort) med förhoppning om att livslängden därmed blev markant längre, vilket fortfarande återstår att se. Däremot ersatte vi häromåret en 20/25 år gammal 20 tums tv med en 37 tums platt tv och det känns faktiskt riktigt bra ;) Nu är det soffan som aldrig rymt hela familjen som är utkastad i väntan på en ny.

  SvaraRadera
 12. Tänk om det vore så överallt! Spanien har varit fattigt så länge att folk gör vad som helst för att det ska verka som om de har pengar. Sätter barnen i dyra privatskolor med skoluniform, trots att pengarna knappt räcker till mat. Köper alltid splitter ny bil. Det är jätteviktigt att ha den nyaste modellen. Min sambos mamma skämdes något förfärligt över att min sambo vägrade köpa ny bil, men den han hade fungerade ju. De flesta skuldsätter sig för att kunna köpa en ny fin bil, till och med ungdomar. Folk skäms över att hyra lägenhet istället för att köpa. Man köper inget begagnat. Jag avskyr det här.

  SvaraRadera
 13. Går det inte att laga?
  Är den utsliten?
  Kan vi använda den till något annat?
  Spara den-bra att ha.
  Ända sedan jag var liten hörs orden i mitt huvud.
  Nu är jag pensionär och har svårt att slänga saker.
  Det sitter i.
  På återvinningen eller sopstationen lider jag när jag ser vad folk slängt.
  Ingen får ta upp något!

  SvaraRadera
 14. Då är vi några stycken som skulle passa på Sicilien! Vi tar också till vara och är rädda om våra grejor. Säg det som inte mannen i familjen kan laga! Toppmatade tvättmaskinen, den bästa, har fler liv än katten. Ena sonen och jag brukar dock skratta åt hur mycket vi önskade att tjockteven skulle gå sönder, nu har vi en plattälsklingsteve men fortfarande har jag ingen i-phone, när Eriksson nyss la av var det bara att rensa/pilla på något i innandömet. Jag räknar med att vi snart är de enda i Sverige som inte "bytt" kök. Planlösningen i vårt 20-talshus med stort vackert fönster är inte gjord för moderna kökslösningar...
  Tack för att du delar med dig av livet på er citron-ö! Må så gott med din fina familj!

  SvaraRadera
 15. Det är alldeles för mycket slit och släng mentalitet. Lyckan bor inte i att ha nytt och åter nytt hela tiden. Jag är en återbrukshantverkare och tycker det blir såååå fint av det man tar tillvara och gör nya saker av.

  SvaraRadera
 16. Många verkar köpa nya dyra grejer bara för att imponera på andra och kunna skryta. Själv försöker jag att få grejerna att hålla så länge som möjligt och köper inte nytt i onödan. Mat måste vi tyvärr kasta ibland eftersom vi är dåliga på att äta rester, men jag tycker det känns hemskt varje gång. Men som någon skrev, här finns inte så många små farbröder som lagar saker för en billig penning, går något sönder är det ofta billigare att köpa helt nytt eftersom reservdelar till exempelvis kyl/frys och tv är dyrare.

  SvaraRadera