onsdag 12 juni 2013

När änglar faller - Tracy Chevalier


Baksidestext:
Det är januari 1901 - dagen efter drottning Victorias död. Hela London bär sorg. På en välkänd kyrkogård i staden har två familjer valt att besöka sina familjegravar som råkar ligga intill varandra. Redan vid detta första möte blir Gertrud Waterhouse chockerad av Kitty Coleman, iförd en elegant, blå klänning. Själv är hon svartklädd som konventionen påbjuder. Till skillnad från familjen Waterhouse, som håller hårt på de viktorianska idealen, är Colemans öppna för det nya seklets strömningar. Men de jämnåriga döttrarna i familjerna finner varandra genast - till de vuxnas irritation blir Maude och Lavinia bästa vänner, trots att de inte har mycket gemensamt.
Det är mot denna bakgrund, i en tid då landet lämnar den viktorianska eran för en gyllene edvardiansk epok, som Kitty Coleman försöker bryta sig loss från de konventioner som låser henne i det borgerliga hemmet. Men hennes längtan efter eget liv får katastrofala konsekvenser för henne själv, hennes man och dotter - och i lika hög grad för familjen Waterhouse.

Omdöme:
Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Den har en  varm, lite underfundig ton och miljöer och stämningar är väl beskrivna. Författaren har även skrivit Flicka med pärlörhänge, som jag också tyckte mycket om, men det skiljer en hel del mellan böckerna både när det gäller själva storyn och sättet som den berättas på.
Boken är stundtals ganska rolig, men har ett tragiskt slut...1 kommentar:

  1. Har boken liggande i någon av alla mina olästa bokhögar! Nu blev jag riktigt sugen på att leta fram den! Tack för tipset!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera