fredag 26 juli 2013

Celiaki?


Igår var vi på så kallad "Follow Up" med barnen. Lite som ett besök på BVC, men på avdelningen för för tidigt födda. Tjejerna vägdes och mättes och vi gick igenom vad som hänt sedan sist, vilka kontroller vi varit på och om Skorpans senaste sjukhusvistelse.
Skorpan väger nu 10,7 kg och är 84 cm lång. Hon följer sin kurva ganska bra. Loppan har vuxit ikapp "normal" längd för sin ålder och är 78 cm lång, däremot har hennes viktkurva planat ut och hon har inte gått upp i vikt som förväntat... Hon väger bara 7,3 kg.... (dom är 21 månader gamla).
Läkaren tyckte det var lite oroande och vill att vi gör en del kontroller för att kolla upp om det är något som inte står rätt till så den 8:e augusti ska hon till en specialist. Läkaren pratade om celiaki (glutenintollerans), men efter att ha läst lite om det är jag tveksam, för av alla symptom man kan ha så är det enda Loppan har just det att hon inte går upp särskilt mycket i vikt...  Vi får väl se vad specialisten säger. Jag hoppas dock att det är något annat, mer lättfixat som gör att hon inte går upp... Hon är ju pigg och energisk så jag har inte varit särskilt orolig hittills... Det hade varit annorlunda om hon samtidigt var trött och slö...


4 kommentarer:

 1. Vissa barn har en förmåga att följa en egen kurva oavsett vad de än äter. Men visst är det bra att de håller koll på flickorna. Hoppas det är lätt åtgärdat i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Vad bra att dom ville följa upp det och se så att allt står rätt till. Men som ovan skrev, alla barn har ju sin egna kurva och så länge barnen är pigga och energiska så är det ju bra :)

  SvaraRadera
 3. Verkar hon må bra så är det säkert ingen fara, men det är ju jätte bra att de kollar upp henne så det inte beror på någon sjukdom. Och bra också att de håller koll på henne så hon inte blir allt för underviktig.
  Söta är de tjejerna iaf och jag gillar dina bilders ljus du får till som gör bilderna så fina :-D

  SvaraRadera
 4. Håller med de andra, är hon pigg och kry är det säkert ok. MEN som mamma till två glutenintoleranta ungar, säger jag: Låt dem ta provet! Mina fick inte sina diagnoser förrän de var 16 och 18 år. Anledning till att prover inte togs var att sonen var för lång och dottern mullig :/ Idiotiska läkare.. De orsakade framförallt min dotter mycket lidande helt i onödan.
  Så även om det inte är troligt att hon har det, så testa för celiaki. Har hon det kan många framtida problem förhindras genom att bara äta rätt.
  KRamar

  SvaraRadera