fredag 1 augusti 2008

Tusentals i veckan

Varje dag under sommarmånaderna anländer flera hundra flyktingar från framför allt Eritrea och Somalien till den lilla italienska ön Lampedusa, som ligger mellan Siciliens och Afrikas kuster.
Man vet hur många som anländer, men inte hur många som påbörjade resan. Båtarna de färdas i är ofta av mycket dåligt skick, och ALLTID överfyllda. Någon tjänar grymma pengar på människans hopp om ett bättre liv. Tyvärr kommer inte alla ens fram till Lampedusa. De dör av törst, drunknar, eller kläms ihjäl ombord på grund av trängseln.
Igår räknades flyktingströmmen som nyheter, då det redan till lunchnyheterna hade anlänt mer än 800 personer i liknande båtar (eller ännu sämre) till Italiens gräns. De dagar det bara kommer 400 - 500 är det verkligen inget att nämna på nyheterna...
På Lampedusa gör man vad man kan. Kusterna bevakas dygnet runt och hjälp skickas ut så fort man får syn på ett av dessa vrak. Väl i land finns det alltid läkare och sjuksköterskor som tar hand om de som mår dåligt, och det finns ett stort flyktingcenter där det finns varma duschar, mat och sängar.
Men sen då? Jag vet inte vad som händer, men jag antar att de flesta skickas tillbaka dit de kom ifrån.
Min åsikt är att man borde börja i en annan ände... i den änden där någon tjänar storkovan på andra människors olycka.

4 kommentarer:

  1. Ja verkligen, hjälpen behövs i det land de flyr från hellre än det land de kommer till. För nog är det väl så att man helst av allt ser att man kan bo kvar i sitt hemland och ha det bra? Jag tror iaf att många hellre skulle göra det än att betala dyrt (med sina liv kanske) och fly.

    SvaraRadera
  2. Ursch, livet är verkligen orättvist och det får en att tänka att man har det ganska bra.
    Tänk vad många människor som inte har bas-behoven i livet, som inte har ett val utan tvingas fly.

    En varm tanke till all dem där ute..

    SvaraRadera
  3. Håller verkligen med Zoey! De måste få hjälp med att förbättra levnadsvillkoren där de kommer ifrån.

    Ibland undrar jag vad de har för bild av Europa som gör att de utsätter sig för detta. Merparten blir antagligen hemskickade och de som stannar... tyvärr har de nog inte de möjlighetar de drömde om.

    Jag ser många av dem som har tagit sig till Sevilla, merparten av flytingarna säljer pappersnäsdukar vi rödljusen. Var det verkligen deras dröm den dag de sålde allt de hade för att komma med på denna båt.

    Vilka fruktansvärt vidriga människor, de som tjänar pengar på dessa båtar. Att de kan sova om nätterna...

    SvaraRadera