söndag 18 maj 2008

La Calata di San Filippo Siriaco

Igår var vi i grannbyn och tittade på “nedstigningen” av San Filippo Siriaco. Det är en fest som äger rum tredje lördagen i maj varje år. San Filippo Siriaco kom till byn Calatabiano under första århundradet e. kr för att sprida Guds ord. Han blev väl mottagen och idag är han alltså byns skyddshelgon. Helgonstatyn förvaras i en kyrka högt uppe på en bergstopp ovanför byn och varje år transporteras den tunga “tronen” med helgonet ner till byns huvudkyrka. Det är ett spektakel utan dess like och det här var första gången jag såg det.
“Nedstigningen” börjar klockan 18.30 och signaleras med 3 kanonskott. Det behövs ungefär 60 (!!)bärare för att genomföra förflyttningen. Vägen ner är väldigt brant och ungefär halvvägs finns en svår 90-graderskurva som ska passeras. Det var här vi stod och det var här som hela tjottaballongen föll omkull för två år sen! Det var i och för sig inte första gången som det hände… titta på filmen så förstår ni att det nära nog är ett mirakel i sig när dem klarar det!
När helgonet väl placerats i huvudkyrkan börjar festen. Det finns hoppborgar och andra roliga saker för barnen och det bjuds på musik och underhållning på torget hela kvällen. Det finns massor av stånd som säljer marknadsgodis och hantverk och något som man absolut bör pröva är specialiteten “Crispelle”, som är friterade bollar med fyllning av antingen ansjovis eller ricotta. Dessa gör man enbart när det är fest i byn, så man får passa på!
Kyrkan står öppen till sent, sent på kvällen och det är en ständig flod av människor som vill röra vid helgonet och be en bön.
Helgonet förvaras nere i byn i en vecka, sedan ska han transporteras upp för berget och tillbaka till sin vanliga plats igen. Detta görs på samma sätt som transporten ner, det vill säga ett 60-tal män som BÄR den tunga tronen hela vägen upp för berget. Det måste jag se!
Jag läste att för att få den äran att vara med och bära ner helgonet måste man först ha varit med och burit upp det 6 år i rad.. Det ni… Männen i Calatabiano har inte behov av att betala dyrt för att gå på gym, dem bär helgon istället.. ;o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar