lördag 18 oktober 2008

Reseledare är väl inget riktigt jobb?

För några år sedan jobbade jag som reseledare. Ett roligt men ganska slitsamt arbete... Idag läste jag i ett forum hur massor av människor beklagade sig över reseledare som bara glider runt och har det bra och struntar i gästernas behov och problem. Då kom jag att tänka på den här gamla texten som jag fick en gång från någon kollega.. Jag vet inte vem som har skrivit den, men den är ganska kul...

Reseledare måste vara världens enklaste och framför allt roligaste jobb, inte sant? Tänk att få ha betald semester och inte krävs det någon speciell utbildning heller.

En reseledare behöver inte kunna så mycket, utom språk förstås, några års universitetsstudier i ett par olika språk är naturligtvis en bra grund. Annars är det inte så mycket en reseledare behöver kunna.

UTOM sjukvård förstås! Det är verkligen inte dumt om en reseledare är sjuksköterska eller läkare, FÖR ATT INTE tala om MENTALVÅRDARE!
Reseledaren måste ju kunna svara på vilka medicinersom hjälper mot solsting, värmeslag & förfrysning, diarreér och förstoppning. Enklare typer av hjärtsvikt, nervproblem samt givetvis AKUT alkoholförgiftning!!
De mediciner en reseledare inte känner till lär han/hon sig snart, för att resenärerna är mycket hjälpsamma att dela med sig av sina sjukdomar & mediciner.
Samt sina släktingar och vänners mediciner och problem. ANNARS är det inte så mycket en reseledare behöver kunna.

UTOM JURIDIK förstås! Vad man får och framför allt inte får göra i detta land. Vi svenskar är ju vana att någon alltid talar om det för oss, DET ska val en reseledare kunna .
Får man smuggla äkta mattor, om man låtsas att man tror att de är oäkta??
Får man gå nedför trapporna utan att hålla sig i ledstången?
Hur får man sitt resesällskap ut ur finkan? ANNARS är det inte så mycket en reseledare behöver kunna.

UTOM gedigen kunskap i matlagning och vin förstås!!!
Några år i Grythyttan skadar inte, När man reser till en ny plats vill man ju givetvis veta allt om traktens alla restauranger, vad som serveras, hur det är tillagat och vilket vin som passar till vad.
Har inte alla reseledare ätit på stadens alla restauranger??? Märkligt! Vad gör ni hela tiden när ni är här år efter år på samma ställe? Solar o badar förstås. Nej det är verkligen inte mycket en reseledare behöver kunna.

UTOM psykologi förstås!! Det är alltid några resenärer som blir osams, drabbas av paranoia, vänsterprasslar eller försöker byta sin fru mot ett par kameler! Sånt leder ofta till psykodramer!
VEM skulle lösa sånt om inte reseledaren!!!
Att ha erfarenhet av dagis, mentalsjukhus och eller socialt arbete är inte dumt! Nej det är inte mycket en Reseledare behöver kunna.

UTOM meterologi förstås!!! Hur vädret blir imorgon? Är det någon idé att åka på utflykten eller är det bättre att sola o bada?
Hur blir vädret i övermorgon, och hur är vädret hemma? Regnar det i Jokkmokk idag? Vet inte en reseledare det??? Man har ju betalt för att få lite service!!!
Nej det är inte mycket en reseledare behöver veta!
UTOM lite administration förstås. Det handlar bara om lite enklare typ av kontorsarbete, som att ta hand om deponering av pengar, ordna utflykter, bussar, bil och vespa uthyrning, arrangera välkomstträffar, kontakten med HK i Sverige, skriva rapporter och fixa rum när det inte finns några, för att inte tala om datareparationer när Windows spökar!

Dessutom är det bra om reseledaren är utbildad musikalartist med författartalanger. Det gör det enklare att få jobb. Sjunga o dansa skall väl ändå en reseledare kunna, man har ju inte rest till sista minuten resa, lite show kan man väl ändå begära!!!

Nej det är verkligen inte mycket en reseledare behöver kunna för att få betald semester! Det känns skönt att veta att reseledaren inte är överbetald . Ett par tusenlappar i månaden BRUTTO! De är ju helt ok, De får ju mat ibland.
IBLAND får de t o m ett rum som de får behålla hela säsongen ut.OM DE HAR TUR

5 kommentarer:

  1. sååå många jobb är underskattade och underbetalda och i tron att det är enkelt och glassigt.. bra text det där. det kan man nog skriva om till många andra yrken..

    SvaraRadera
  2. Nu förstår jag varför det är så många som inte gillar charterturister... själv undviker jag finska reseledare...

    SvaraRadera
  3. HAHAHAHAHAHA!!! Jag dör vad kul!!! Ja, expert på precis allt - det är ju faktiskt vad man förväntar sig av sin reseledare!

    SvaraRadera
  4. Jag läste i Aftonbladet tror jag det vara att en TV-serie skall göras om reseledarjobbet. Skall se om jag kan hitta det..

    SvaraRadera
  5. Den var riktigt bra, precis allt det där förväntar vi oss av en reseledare.

    Ha en fin helg där på Sicilien här är det kallt, blåsigt och det regnar som bara den. Det är höstväder med andra ord.

    Kram Ingrid

    SvaraRadera