lördag 15 november 2008

Musikal


Riccardo Cocciante är en mycket känd och omtyckt italiensk kompositör som bland annat har skrivit musikalen Notre Dame de Paris, som blev en riktig långkörare på scener runt om i Italien, men även i Frankrike. När jag studerade italienska här på Sicilien uppfördes musikalen i Catania, och jag och några vänner åkte dit för att titta. Min italienska sträckte sig inte mycket längre än till mycket enkla konversationer och jag förstod inte mycket av vad som sjöngs, men blev helt betagen både av musiken och av koreografin, så betagen att jag redan i pausen sprang i väg och köpte cd-skivan... Sedan gick cd-n varm i flera månader, och med tiden lärde jag mig texterna och översatte dem till svenska. När sedan Rai visade musikalen på tv i mellandagarna var det en nästan lika stor upplevelse att se den igen, när jag nu kunde sångerna och visste vad dem handlade om. Min favoritlåt är Balla mia Esmeralda (dansa, min esmeralda) och handlar om Quasimodos stora sorg när Esmeralda dör.
Gio di Tonno som spelar Quasimodo har en helt fantastisk röst, lyssna bara på slutklämmen!! Där vibrerade hela konserthallen!! Inspelningen är dock från Arenan i Verona...

1 kommentar:

  1. Så rysande vackert. Jag fick nästan en tår i ögat.

    Jag gillar att titta på musikaler och opera. Jag var och tittade på Fantomen på operan i Stockholm för många herrans år sedan och jag storgrät i slutet då fantomen sjöng ut sin sorg över att ha förlorat Christine.

    Jag såg förresten Ringaren av Notre Dame på film då jag var liten och den var riktigt äcklig. Jag tror att det var en svart-vit version och jag hade svårt att sova länge efter. Ringaren såg så otäck ut minns jag.

    :o) Vackert, vackert Pysen.
    Kanske man skulle plocka fram sin Phantome Of The Opera CD denna kväll.. ;o)

    SvaraRadera