lördag 19 september 2009

Rom har fått cykelambulanser

(bilden är lånad från www.vdsroma.org)

I Rom har man i dagarna invigt en ny service från "Croce Rosso" (röda korset), nämligen cykelambulanserna. Cyklarna tar sig fram överallt och många gånger fortare än ambulansen, och är utrustade med allt man behöver för att kunna ge en första hjälp. De har till och med blinkande lampor och sirener.
I inslaget sa dom att en person som till exempel drabbats av hjärtinfarkt och som i väntan på den riktiga ambulansen får hjälp av cykelambulansen ökar sina chanser att klara sig utan men avsevärt.
Om jag förstod det rätt kommer inte cyklarna att vara stationerade utan cirkulera i centrum.
Om det slår väl ut kommer även andra städer i Italien att få den här servicen.

11 kommentarer:

 1. Kul.. Dessa har de haft i London i några år nu och här i Brighton har de också haft dem men inte denna sommaren..

  SvaraRadera
 2. Det är säkerligen en bra idé eftersom det i de större storstäderna lätt blir trafikstockningar, inte minst med alla turister.

  SvaraRadera
 3. Smart! Har de en liten kärra också om någon behöver transporteras? ;)

  SvaraRadera
 4. Hoppas att även Stockholms landsting kan fatta fördelen med cykelambulanser och tar efter andra städer i Europa. Verkar jättebra.

  SvaraRadera
 5. Vilken bra grej! Det skulle nog behövas lite överallt. Hoppas att det är en komplettering till den vanliga ambulansservicen och inte istället för. Man vet ju aldrig så här i nedskärningstider. ;)
  Kram ☺

  SvaraRadera
 6. Anna: Nej, ingen kärra... inte än i alla fall ;o)

  SvaraRadera
 7. Segsliten: Nej, det ska vara ett komplement (sa de i alla fall), så att man fortare kan få hjälp, särskilt när man befinner sig på en plats som är svår att nå med den riktiga ambulansen.

  SvaraRadera
 8. Här används de som komplement.. de är först på plats och sen kommer ambulansen och transporterar den skadade om det behövs. Det handlar om att möta mål också.. här ska det ta max 8 minuter att nå en patient. (Man är ju väl insatt med en man som är paramedic :-)

  SvaraRadera
 9. Det låter som ett riktigt bra komplement, speciellt i väldigt trafiktäta städer. Det borde de ta efter på flera ställen.

  Ha en fin söndag! /Ingrid

  SvaraRadera
 10. Det var ju verkligen toppen ju!

  SvaraRadera