söndag 13 december 2009

Santa Lucia från Siracusa


Att fira Sankta Lucia är något som vi i Sverige har gemensamt med Sicilien, även om formerna skiljer sig väldigt mycket. Lucia firas i Syrakusa, precis som i Sverige, den 13 december. Medans vi svenskar ser henne som en ljusbringare i mörkret, ser sicilianarna henne som skyddshelgon framför allt för dem blinda och synskadade, men även for en hel rad olika yrkesgrupper som till exempel sjuksköterskor, sadelmakare och skräddare.
I domkyrkan i Syrakusa finns en staty av Lucia som är gjord helt i silver. I sina händer håller hon en palmkvist och en oljelampa. Varje år går man en lång procession med statyn och många ar klädda helt i vitt. Det kommer folk från hela Sicilien för att delta i firandet.

En av legenderna säger att Lucia redan som barn avlade ett heligt kyskhetslöfte och bestämde sig för att viga sitt liv åt att hjälpa fattiga och sjuka. Hennes far dog när hon var mycket ung och hon växte upp ensam med sin mamma.

När Lucia blev äldre lovade modern bort henne till en välbärgad yngling, helt ovetandes om löftet om kyskhet som Lucia givit. Lucia lyckades under en längre tid skjuta upp förlovningen medans hon innerligt bad till Gud om att han skulle rädda henne från äktenskapet.
När modern blev svårt sjuk tog Lucia med sig henne till den heliga Agathas grav i Catania för att be. I bönen visade sig den heliga Agatha för Lucia och sa: ” Min syster, varför ber du mig om något som du lika gärna själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!”

Som tack for detta mirakel lovade modern att Lucia skulle slippa gifta sig så att hon kunde ägna sig åt sin tro och att hjälpa dem behövande. Den blivande brudgummen blev dock mycket arg och kränkt över detta beslut och hämnades genom att ange Lucia för ståthallaren Diocletianus. Kristendomen sågs inte med blida ögon av makthavarna och Lucia blev kastad i fängelse. Nar hon vägrade att ge upp sin tro började man att tortera henne. När detta inte hjälpte bestämde man sig för att hon skulle tvingas arbeta på stadens bordell som hora, men Lucia sa bara: ”Kroppen blir inte fläckad om själen inte accepterar det onda. Om du låter någon våldta mig mot min vilja kommer min kyskhet att bli dubbelt värd.”

Ståthallaren blev naturligtvis vansinnig och beordrade att Lucia skulle bindas vid en påle och att man skulle hälla kokande olja över henne. När detta på något mirakulöst sätt inte skadade henne stack man ut hennes ögon och slutligen stack man ett svärd genom hennes hals. Lucia dog dock inte förrän man tillkallat en präst som laste ”Viaticum” (nattvarden för de döende) över henne.


Här en liten filmsnutt från festligheterna i SyrakusaObs: Idag, söndagen den 13:e december, utför företaget som tillhandahåller vår butik underhållsarbete hela dagen vilket innebär att butiken inte är tillgänglig. Arbetet beräknas vara klart innan kl 19.00 ikväll

7 kommentarer:

 1. Så trevligt att få uppleva Luciafirandet i Syracusa.

  Jag hoppas att ni får en riktigt fin dag!
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. Önskar dig en underbar dag och tack för fotopeppningen. Nä, det fanns ingen sittplats alls :(

  SvaraRadera
 3. Intressant läsning om Lucia på Sicilien!

  SvaraRadera
 4. Bra sammanfattning. Länkade från min blogg hit.

  SvaraRadera
 5. Så trevligt att få se det på film! Vår guide berättade om firandet och nu fick jag se det också!

  Ha en fin Luciadag!

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa om Lucia, hörde en version på Bolibompa imorse, hon sa ungefär likadant men den del skilde åt, tex så sa hon att Lucia själv hade tagit ut sina ögon men att gud gjorde så hon fick nya.
  Det här med vit klänning och ljuskrona kommer tydligen från Tyskland.....enligt Bolibompa iallafall ;-)

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa fast historien inte är så trevlig. Men hur hänger då Lucia sången ihop med detta? Sankta Lucia är en gammal fiskarsång från Neapel. Den kopplingen vore intressant att förstå.

  SvaraRadera