onsdag 13 januari 2010

Coolt laboratorium

Här på Sicilien är det lite mer komplicerat än hemma när man behöver ta blodprov eller göra enklare undersökningar. Hemma går man till vårdcentralen och där gör de ändå en hel del av de allra vanligaste sakerna. Här går man först till sin familjeläkare, som antingen direkt skriver ut ett recept på den undersökning som behöver göras eller skickar en till en specialist. Blir man skickad till en specialist får man ett brev med sig att ta med sig tillbaka till familjeläkaren som sedan skriver ut nödvändiga undersökningar.
Behöver man göra lite mindre vanliga undersökningar behöver man ofta åka en bit, till en annan by eller en annan stad och det fick jag göra idag för att ta några blodprov. Det var ett privat laboratorium och ägaren är tydligen mycket fascinerad av Etna, för i väntrummet fanns ett helt litet museum med massor av relaterade föremål, alla med fina små skyltar med förklaringar (alla riktiga museer här på ön borde göra ett studiebesök...).
Jag hade inte med mig stora kameran och tyckte det var lite pinsamt att gå omkring och fotografera även med mobiltelefonen, så jag smög lite grann och siktade inte så noga ;o)

Några av montrarna med olika sorters lavasten.

Så här vackert mönster kan det bli när het lava hamnar i vattnet.

En gammal seismograf

Den här är nog av äldre modell, men något liknande används av forskarna när de behöver gå nära en krater för att ta prover och när det är utbrott och de behöver komma så nära som möjligt för att göra sina mätningar.

6 kommentarer:

 1. Coolt intresse! Och så blev det ju samtidigt lite intressant för dig när du var ute på "komplicerat uppdrag" a lá Italiensk stil :)

  SvaraRadera
 2. Hm, kändes det inte lite ... jag vet inte ... olaboratorieaktigt ...

  Du ser så snygg ut i håret. Släng in en lite större bild, vettja. :D

  SvaraRadera
 3. Wow vad häftigt! Dit vill jag gå...fast bara för att studera de geologiska väntrummet ;)

  SvaraRadera
 4. Det måste jag säga var en annorlunda mottagning!

  SvaraRadera
 5. Ett praktexempel på hur man förenar nytta med nöje, eller?!

  SvaraRadera
 6. Åh, så effektivt! Sjukhus och museum på en och samma gång! Det är ju nästan lite... "svenskeffektivt"! :-D

  SvaraRadera