lördag 13 februari 2010

Gummiplantagen

Vår guide/massös hade fixat så att vi fick hälsa på en familj som odlar gummiträd. När man åker runt häromkring ser man massor av gummiplantager och det var riktigt roligt att få se vad som händer efter att de små kokosskålarna som hänger på träden tömts.

På träden hänger man upp kokosskålar. Tidigt varje morgon skär man en ny skåra i barken och vätskan börjar rinna ut. Detta måste göras tidigt på morgonen, när det är som svalast, annars blir vätskan för trög i värmen.

När skålarna är fulla hämtas vätskan hem och blandas med någon kemikalie som jag inte förstod riktigt vad det var, och hälls sedan upp i baljor. Där får det sen stå och gotta till sig ett tag.

När det stelnat blir det en massa som först kavlas ut för hand...

... och sedan körs några gånger genom den här bensinmotordrivna pressen...

.. för att hängas upp på tork i solen. Är det varmt (som det är just nu) tar det 6-7 timmar för gummimattorna att torka. Familjen får 30 bath ( ca 7 kr) för ett kg. En torkad gummimatta väger inte många gram...


5 kommentarer:

 1. vilket suveränt reporage om naturgummi. Jag förstår precis och jag kan fortfarande inte fatta vad de lever på för inkomsterna verkar inte vara stora. Jo snälla turister möjligen????

  SvaraRadera
 2. Man får lite skamkänslor av dubbelmoral när man inser att man konumerar av produkter som tillverkas på det här viset. Intressant att läsa, men jobbigt för samvetet.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett trevligt reportage om gummitillverkningen. Det var riktigt intressant.

  SvaraRadera
 4. Vad många intressanta saker du visar och berättar om. En riktig guldgruva det här.

  SvaraRadera
 5. Tänk så mycket som man inte vet något om.

  SvaraRadera