söndag 16 maj 2010

La Calata di San Filippo 2010

Lördagen innan den tredje söndagen i maj firar man helgonet San Filippo i Calatabiano.
Under hela året "bor" helgonet i en liten kyrka uppe på en bergstopp ovanför byn.
Den här dagen bär man ner helgonet till huvudkyrkan i byn, sedan är det festligheter i byn under en vecka innan helgonet bärs upp till sin vanliga plats igen.
Vi har varit på den här festen 4 år i rad, och för varje år som går kommer det mer och mer folk och tittar på spektaklet.

I Bandieri - Flaggbärarna

Först kommer bockbärarna nerspringandes. Det måste ju finnas något att ställa ner helgonet på när man kommer ner.

Runt 60 starka män behövs för att bära ner helgonet. Vi tar alltid plats i den här tvära kurvan, som är i slutet av den långa slingriga nerförsbacken. Här har dom fått upp rejäl fart (ni vet ju hur det är när man tar sig ner för en brant nerförsbacke, det går bara fortare och fortare).
Framför ekipaget springer män från civilförsvaret och polisen och ser till att ingen står i vägen.


Hur ska det gå? Ska dom klara av den tvära kurvan utan att ramla? År 2006 höll det på att gå åt skogen, men man klarade av att rädda helgonet, även om några av bärarna låg kvar på marken när ekipaget passerat (inga jätteallvarliga skador). Mannen till höger i beige väst och med ett brett band i Italiens färger är stadens borgmästare.

Kämpa, kämpa!!

YES! Det gick vägen den här gången också!




Jag testade att klippa ihop filmsnuttarna i windows moviemaker... Jösses så försämrad kvaliteten blev... ser ju ut att vara filmat med mobiltelefon...

9 kommentarer:

  1. Vilken grej! Kul att se den lilla filmen också. Och så kunde jag hålla utkik efter borgmästaren också i sin beiga väst. Vilken jobb det måste vara att bära hem helgonet sedan igen uppför den där branta vägen.

    SvaraRadera
  2. Ser riktigt dramatiskt ut! Tycker att de borde ha hittat ett tryggare sätt med typ en golfvagn el liknande;-))

    SvaraRadera
  3. Åh vad mycket roligare ni har hos er! Vad har vi i Stockholm? Midnattsloppet... ;) Nä, lite helgon vore på plats, lite tjurrusningar eller tomatkrig vore gött för oss stela nordbor ;)

    Tack för en kul inblick med fina bilder!

    Kram & hälsa gubbs!

    SvaraRadera
  4. Kul med lite folkfest :)

    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  5. Vad spännande att få uppleva ett sådant evenemang. När man ser på tv hur de bär helgonbilder går det alltid så städat och lugnt till, men det här verkar rätt dramatiskt med backen. Kramisar Kim

    SvaraRadera
  6. Eva Henriksson16 maj 2010 kl. 15:33

    Helt otroligt!
    Att släpa ner hela helgonet och sedan upp igen!!!!! Hur i hela friden kan man hushålla så illa med så mycket kraft? I Sverigen skulle ingen komma på tanken någonsin.
    Men visst är det roligt med fest.
    Man kan ju fira allt möjligt.

    SvaraRadera
  7. Det är mycket med det himmelska! Härliga bilder fulla av liv även om det är ett helgon inblandat ;-)

    SvaraRadera
  8. Helt fantastisk,jag är inte religiös men jag tycker att det hade varit roligt om unga men hade tagit ut sin energi på sådannt i ställe för att slogs. jag kommer i håg att det fanns en lite klipp från youtube du la ut förre året,den gången det inte gick så bra.Det var också fantastisk.

    SvaraRadera