tisdag 8 juni 2010

Blött hår...

Runt om i världen har folk i alla tider varit övertygade om det ena eller det andra. En sak som många är övertygade om här på Sicilien är att det är jättefarligt att gå omkring med blött hår.
Min svägerska och min svärmor till exempel.
Om man inte torkar håret omedelbart efter duschen får man hiskeliga problem med nacken. Olidliga smärtor kan uppstå...
Jag är ingen vän av hårtorken, använder den väldigt sällan. Mest på vintern när det är kallt, men inte för att undvika smärtor utan just för att det blir så jädrans kallt om håret är blött...
Svägerskan och svärmodern förfasas varje gång dom ser mig med blött hår. Det hjälper inte med några som helst argument. Jag är ju viking, och vi vikingar går till och med UT med blött hår, så länge det inte är minusgrader. Jag är 37 år, har aldrig torkat håret med hårtork om det inte varit nödvändigt och har fortfarande inga direkta problem med min nacke...
Häromdagen beklagade sig svägerskan över att hon duschat för sent, så hon hann inte torka håret innan hon var tvungen att börja med maten... Efter maten måste man ta hand om disken... SEN hade hon torkat håret... Och oj så ont hon hade haft hela kvällen sen.

När den här diskussionen kommer upp brukar jag fråga:
- Men hur gör du när du är på stranden och badar då? Åker du hem och torkar håret mellan varje dopp då?

Ett mycket effektivt sätt att få samtalet att helt ändra riktning ;o)

13 kommentarer:

 1. Ja men i vissa fall är ju italienare helt galna faktiskt.
  Sådana här saker kan ju få mig att börja gapskratta.

  Det som jag har häpnat över väldigt många gånger är allt tjat om digerire.
  Det är didgerire hit och didgerire dit.
  Ibland tror jag bara att det är en ursäkt för att få dricka grappa efter maten.

  :D

  SvaraRadera
 2. Visst är det kul med olika föreställningar. Vissa saker ÄR bara "sanningar", ur logiskt konstiga dom än verkar.

  SvaraRadera
 3. Tur att jag inte bor på Scicilien, jag hade haft jääääääätte ont i nacken, typ dödligt ont! Jag har inte använt hårtork på säkert 10 år....

  SvaraRadera
 4. Det där med vått hår. Så snart jag har ont någonstans eller är förkyld så skyller mannen det på att jag har gått ut med vått hår.

  Klart det inte är en höjdare att gå ut med istappar i håret, fast det har hänt... men inte har jag varit sjukare för det. Tänk alla mornar som man har rusat till bussen nyduschad mitt i vintern. Vi svenskar borde ha ständiga nackproblem då!

  Men men... sen har väl jag mina idéer (kan naturligtvis inte komma på en nu).

  SvaraRadera
 5. Kön till hårtorkarna efter barnens simskola är alltid olidligt lång och vi har fått många blickar när vi dragit mössan (på vintern då) över huvudet och skyndat ut till bilen utan att först torka håret.

  Jag fattar inte att italienarna orkar med alla dessa regler som inte har något syfte... Typ inte bada på 3 timmar efter maten.

  SvaraRadera
 6. Ja, det där med håret är ju vanligt. Sen är det ju väldigt farligt att sitta i drag, äta svårsmält mat på kvällen (digerire...), bada när man har mens är ju rent av livsfarligt. Mensen kan blockeras, en kvinna blev FÖRLAMAD en gång här i byn när min svärmor var ung. Ingen ifrågasätter det där idag, och tänker att det kanske var så att hon fick en hjärnblödning. Nä, doktorn hade sagt att det var så... jaha, visst, visst. :-D

  Jag har har hört en ny en för ett tag sen. Fick hålla mig ordentligt för skratt. Visste ni att bebisar kan andas genom rumpan också? Jodå, om en liten 2-3 månaders bebis sätter i halsen ska man trycka ihop rumpan så att den inte andas in/ut därifrån också (vet inte vilket) och förvärrar saken. Såg händelsen och fick det hela förklarat efteråt. Sen har jag fått reda på att när små bebisar "bubblar" med saliv betyder det att dom fryser.
  Bara så ni vet! ;-)

  SvaraRadera
 7. Hahaha.. underbart.

  Ja, jag använder hårtorken nu när jag har klippt håret för att få lite ordning på det, annars så låter jag det vara. Kanske att jag använder på vintertid, just för att det är så kallt om skallen annars.

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Ojoj, alla dessa roliga påhitt. Här i Spanien får man absolut inte ge bar, och helst inte vuxna heller, kallt vatten. Varför har jag aldrig riktigt förståt. Och där med att bada när man har mens ansågs förr göra kvinnor galna, i den här delen av världen. Mycket roligt får man höra.

  SvaraRadera
 9. K-L: En kollega är gift med en spanjor, och hon brukar säga att spanjorer tror att man blir förkyld om man dricker kallt vatten.

  SvaraRadera
 10. Vilka intressanta föreställningar det finns! Jag borde ha enorma problem med nacken så sällan som jag använder hårtorken. Fast nackproblemen kanske inte kommer så länge man bor i Sverige? ;0)

  SvaraRadera
 11. Jag har gått ut med fuktigt hår i rått vinterväder här i Sverige och nu har jag en luftvägsinfektion! Jag vet också att den direkta orsaken är virus, men jag har märkt ett samband mellan nedkyld och förkyld, kroppen får sämre motståndskraft. Hädanefter ska jag inte tvätta håret på morgnarna, åtminstone inte på vintern.

  SvaraRadera