söndag 29 augusti 2010

Liten lägesrapport

Etna fortsätter med sina små explosioner som skickar upp rök och aska, och idag har det tydligen trillat ner en del aska i i byarna mot Catania till, men ingen lava än så länge.
Enligt vulkanforskaren Boris så har heller ingen temperaturökning registrerats.
INGV´s hemsida ( istituto nazionale di geofisica e vulcanologia) uppdateras informationen fortlöpande.

Idag har det varit så där tryckande varmt och fuktigt igen att man inte orkar göra många knop och lätt får lite ont i huvudet. Nu på kvällen har det mulnat på och nu är det ganska mörkt på himlen. Det hade varit enormt skönt med en ordentlig regnskur, men samtidigt hoppas jag att om det kommer regn inte blir alltför kraftigt eftersom det är så fruktansvärt torrt. Det finns risk för jordskred om det första regnet som kommer är för häftigt. Det är ingen fara här där vi bor, men många byar ligger i riskzonen.

På sjukhuset i Messina har det hänt något helt ofattbart. Två läkare började gräla i förlossningssalen och en kvinna och hennes nyfödda son kämpar nu för sina liv efter att ha fått "vänta" i 40 minuter medans läkarna slogs... Det sägs att dom bråkade om vilken metod som skulle användas, men det ligger säkert mycket annat bakom. Jag blev jätteförvånad över att det var just på sjukhuset i Messina, för det var ju där jag låg och fick så väldigt bra vård...

En väns dotter har startat en insamling för att genomföra ett projekt i skolan. Hon går sista året på gymnasiet och som slutprojekt vill hon åka som volontär till ett barnhem i Ghana. Du kan läsa allt om projektet på hennes sida Giving by doing - Gabriella goes to Ghana.
Jag har satt in en liten slant (det lilla jag hade på mitt paypalkonto) och butik citronodlingen skänker 10% av ordervärdet på ordrar som betalas via paypal.

10 kommentarer:

 1. Låte lite väl spännande med utbrott. Äfr lite dåligt insatt om det kan bli riktigt allvarliga utbrott!?
  Misstänker att det var två manliga läkare.Hur kan man vara så ego?!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Man skulle ju kunna tycka att läkarna kunde slåss på sin fritid istället. Får hoppas att både mor och barn klarar sig!

  Hoppas också att regnet kommer i lagom portioner så det inte blir en chock för den torra jorden.

  SvaraRadera
 3. Som jag uppfattade det hela slogs de två manliga ( ej att förväxla m Män! ;p ) gynekologer inne ( strax utanför?) i förlossningsrummet(!) av privata(?) själ... så att två andra läkare fick komma för att ta hand om kvinnan, den nyblivna modern som blödde kraftigt - de fick ta bort hela(?) livmodern. Barnet fick två(?) hjärtstillestånd och kommer förmodligen at få en hjärnskada - barnet blev satt i medicinsk-koma. Om detta skedde ”tack vare” läkarnas gräl el inte, kommer att utredas.

  Italien har ju på senare tid haft många sjuk - vård (brist på vård) skandaler.
  Och precis som i Sverige - sjukhus finns - patienter finns - men INGA Läkare på plats.
  När det fungerar är det ju dock ofta bättre än i Sverige... ”vi” ligger ju numera på första plats, som det land som har minst ”sängplatser”... och är det land (i världen) där en läkare ägnar minst TID med patienterna - men just det är ju ö-känt sedan ett 10-tal år...
  Och t.ex. då du ringer till en läkare (specialist) i Italien får du oftast en tid samma vecka
  - i Sverige får du vänta minst 3-6 mån o då kanske inte ens träffa den aktuella Läkaren!

  SvaraRadera
 4. Så det börjar bli ökad aktivitet i Etna. Det var väl ett utbrott för något år sedan eller minns jag helt fel...

  SvaraRadera
 5. Rajson: Oftast rinner lavan ner i Valle del bove, som är en "dal" där ingen bebyggelse finns. OM det skulle finnas risk att lavan når bebyggt område så evakuerar man. Etnas lava är trögflytande, så det är oftast ingen direkt panik.

  Jaroq: På nyheterna nu på morgonen sa dom att det är 5 läkare som ska utredas för den här händelsen. Kvinnan mår förhållandevis bra och barnet har tagits ur den medicinska koman.
  Visst kan man ringa till en specialist och få komma på en gång, men det kostar en hel del, alla har inte möjlighet till det.

  Znogge: Det senaste stora utbrottet var vintern 2001/2002, sen har det varit en del små utbrott.

  SvaraRadera
 6. Lyssnade end. med ½öra igår ... och idag (än) ingen tid för TG.
  Bra, i Italien har de iaf ett Ansvar ... i Sverige ”straffas” läkaren med att ”få” byta sjukhus.

  Det är knappast "gratis" i Sverige heller... och det helt bortsett den höga skatt ”vi” faktiskt betalar (för att ”inte få” hjälp - När ”vi” Behöver den!)
  Den största skillnaden är nog att i Italien har patienten alltjämt ett Människo-VÄRDE, och det Oavsett Ålder el Vem/vad du är...
  Sedan gäller det ju som i alla länder, att hitta en Läkare som -passar- just Dig! ;)

  SvaraRadera
 7. Jaroq: Det är inte jättetroligt att dom kommer att fällas dock, i alla fall inte om man ska gå på alla dom fall som tas upp i tv där folk till och med dött på grund av slarviga/nonchalanta läkare... Men det är bara en känsla jag har, jag har inga siffror eller statistik på det. Kan också vara så att dom fall där läkarna verkligen blir fällda inte rapporteras lika flitigt i media.
  Jag tror att du och jag har totalt olika erfarenheter av italiensk sjukvård. På sjukhuset i Messina var det inte långt ifrån att jag själv dog. Som tur var var det skiftbyte och den nya läkaren skickade mig akut till operationssalen. Tiden jag tillbringade på sjukhuset efter operationen var dock bra.
  På sjukhuset här i Taormina blir man dock bemött på ett sätt som är under all kritik. tror det beror mycket på var man hamnar och på vems skift... Hör allt för många skräckhistorier ut över det jag själv varit med om....
  Italien har precis samma problem som Sverige med enormt långa köer till allmänvården. Om man är gravid till exempel är man tvingad att gå till privat vård om man inte vill vänta med att göra undersökningarna tills EFTER barnet är fött...

  SvaraRadera
 8. Personlig erfarenhet, av sjukhusvistelse har jag end. fr RM. Och den var Bra!
  Men en mkt nära vän som akut måste göra en (livshotande) operation, blev ”fel” opererad (av slarvig läkare på ett ”bra” sjukhus i RM), sedan tog det över två år innan han ”fick” en ny operation för den ”skadan” - Han överlevde end. ”tack vare” sin mentala o fysikiska styrka - nu nästan fem år senare, ännu ej fått rätt el ens själig sjuk ersättning.
  I Sverige känner jag dock flera som nästan dött (och Dött!) då end. pga ”felaktiga beslut” el/och för lång väntetid...
  Hörde nyss (TG1 i bakgrunden) att Två av de aktuella Messina läkarna kommer att bli av med sina läkarlicenser. (!?!)
  En Läkare i Sv. är ALLTID fri att fortsätta! och detta Trots att både fd. Patienter, SvT o tidningar har kunnat Bevisa -allt- om dessa dåliga och i många fall äv. falska läkare!
  bhe, [ Tutto il Mondo e un Paese ] - som italienarna säger
  Buona Serata!
  Nu tänker jag stryka undan lite, medan jag slötittar på ”un Medico in famiglia” ;p

  SvaraRadera
 9. Jaroq: Fast att läkare i Sverige alltid är fria att fortsätta är väl ändå inte riktigt sant.. Vet inte hur det är nu, men förut fanns det ett pricksystem. Beroende på hur allvarliga fel man begick fick man ett visst antal prickar. När man uppnått ett visst antal blev licensen indragen.

  Falska läkare finns det gott om även här i Italien. Många är dom som avslöjats av bland andra striscia och le iene...

  Un medico in famiglia är mysigt ;o)

  SvaraRadera
 10. Det blev ingen ”Medico” var Superquark ikväll (!) hänger tydligen inte med i rai tv-tablåerna - ok, SQ är mkt intressantare ;)

  Jo, tyvärr fortsätter, FÅR alltför många läkare vara verksamma i Sv. även sedan de uppenbart Gjort fel(!) de byter kanske "bara" sjukhus(!) och eftersom det varit så ”lätt” att vara ”dålig läkare” i Sverige ärver ”vi” även dem från våra grannländer - senaste ”skandalen” var ju inte så länge sedan, läkaren som INTE fick fortsätta i Norge, men var ”mer än” välkommen i Sverige.
  Vet ej om den ’nya’ regeringen ens försökt att ”täppa till hålen”!?Har inte varit i närheten av Sv. Sjukvård de senaste tre åren... men läser då o då DN o. SvD - häromveckan stod det att bemannings företagen tjänar Guld på att ”hyra ut” (!) läkare. Därför att det är så ont om verksamma läkare i Sv. (de som VILL flytta fr. storstad regionerna!) Detta trots att ”vi” utbildar så många - frågan är vart de sedan tar vägen, till Utlandet? - till Forskningen?
  Så det var väl En (?) av orsakerna till att, iaf förr, kunde även de som inte hade ”alla papper i ordning” söka sig till ett mindre ”landsorts” sjukhus... Därefter var det ”enkelt” att söka vidare till vilket sjukhus som helst i Sv. Det största felet i Sv. är (Landstinget) att sjukhus ledningen inte ”orkade” (göra sitt jobb!) bakgrunds kontrollera ALLA sökande läkare, och det gäller oavsett var ifrån de kom(!)
  Pricksystemet finns (fanns) men det funkar ju inte, då Du som patient inte har (hade) möjlighet at Se Vilka som är ”dåliga läkare” trots att det Är (var) ”offentliga” handlingar! (?)
  Just de läkare som SvT kontrollerade för ngr år sedan, hade ju 100-tals ”prickar” - men fortsatte Ändå!

  Då fungerar det Italienska körkorts prick-systemet effektivare ;)
  Cari Saluti!

  SvaraRadera