lördag 28 augusti 2010

Utbrott?

Etna har dom senaste dagarna så smått börjat vakna till liv. Små explosioner, en del seismologisk aktivitet och massor av rök.
Bilden är tagen i går på eftermiddagen. Allt det där vita som ser ut som soldis är i själva verket rök från 3 kratrar, som på grund av den tunga, fuktiga luften trycks neråt istället för att stiga mot himlen.

Vulkanforskaren Boris Behncke säger att det senaste stora utbrottet, som var 2001-2002, föregicks av liknande aktivitet och att chansen/risken finns att vi snart får se något liknande.

Detta filmklipp är från utbrottet 2001-2002


9 kommentarer:

 1. Men visst är det väl lite ironiskt - var det inte du som skrev alldeles nyligen att vulkanen var död? Eller så minns jag helt fel... Tycker hur som helst att det låter läskigt om det nu börjar hända saker och oroar mig lite för er där på odlingen.

  SvaraRadera
 2. Huu, men är det inte läbbigt att bo så nära? Har ni nån "plan" vid evt utbrott eller hinner man inte?

  SvaraRadera
 3. Mia: Nej, att vulkanen är död har jag aldrig sagt. Etna är Europas största aktiva vulkan, men du behöver inte oroa dig för oss, det är längre bort än vad det ser ut att vara.

  Vickis: Nej, det är inte läbbigt. Etna är en "trögflytande" vulkan. Oftast rinner lavan ner i Valle del Bove, som är en dal längs vulkanens ena sluttning där det inte finns någon bebyggelse.

  SvaraRadera
 4. Det ser väldigt vackert ut, och efter att ha läst ditt svar ovanför förstår jag att man inte behöver oroa sig så länge man inte går och ställer sig mitt där lavan kommer ut! :) Då kan man ju mer luta sig tillbaka och njuta av naturens skådespel.

  SvaraRadera
 5. Sveriges samtliga föroreningskällor; motorfordon, fartyg, värmepannor och kolkraftverk producerar 550 ton svaveldioxid per dygn. Etna släpper dagligen i ensamt majestät ut närmare 4 000 ton av samma gas.
  Det är skrämmande!!

  SvaraRadera
 6. Uupi: Det visste jag inte, men det är å andra sidan ingenting (så vitt jag vet) man kan göra något åt...

  SvaraRadera
 7. Ser dramatiskt ut! Ska bli intressant att följa! Men hur ligger bebyggelse i förhållande till vulkanen? Går det ut några varningar?

  SvaraRadera
 8. Vilken vacker bild! Det är otroligt vilka krafter det finns i naturen. Ser med spänning fram emot fortsättningen!

  SvaraRadera