torsdag 27 januari 2011

Förfest Sant´Agata

Det roliga med att bo på Sicilien är att rätt som det är så får man syn på något skojigt, som igår när jag och Carla var i Catania... Vi hade stannat vid en blomförsäljare för att köpa tulpaner när vi hörde musik på avstånd... Vi såg att folk började gå ut på sina balkonger så vi stannade kvar för att se vad som var på gång.
Att det har med det nära förestående firandet av stadens helgon Sankta Agata förstod vi ju, men jag fick allt googla lite när jag kom hem för att få reda på lite mer exakt vad det var vi såg.

Firandet av Sankta Agata börjar den 3 februari, men redan 10 dagar innan börjar man gå runt med "Le Candelore" (lite som enorma ljusstakar, högst upp sitter ett jättestort ljus). Det finns 11 st candelore och var och en av dom representerar ett skrå, en yrkesgrupp. Vilket den vi såg representerar har jag inte lyckats hitta ännu....
Dessa olika candelore är olika stora och det här är, om jag förstår det rätt, en av dom mindre. Den minsta som finns väger 400 kg och den största 900 kg.

Alla elva candelore är med i processionerna som går genom staden under själva helgonfesten och bärs framför eller bakom helgonstatyn av Sankta Agata.

Varje Candelora har ett eget litet musikband som följer dom runt om på stadens gator.


Den här lilla filmsnutten visar blomförsäljarnas Candelora

5 kommentarer:

  1. Sånt där ser man inte ofta här! Så alla städer har sina egna helgonfester och sånt?

    SvaraRadera
  2. Yvonne: Oja, i en del städer finns det dessutom särskilda helgdagar då ett lokalt helgon i nåt kvarter firas också.

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa om. Sånt man faktiskt inte hade en aning om

    SvaraRadera
  4. Helena: Allt för att få ha fest alltså! ;0)

    SvaraRadera
  5. Vackra och intressanta bilder. Intressant inlägg!

    SvaraRadera