tisdag 22 februari 2011

Körkortsstrul

Från och med idag är jag körkortslös på obestämd framtid... Och det på grund av byråkrati.. Jag blir så himla less...
Igår åkte vi ner till körskolan med alla papper som behövs för att byta ut det svenska körkortet (som var giltligt till och med igår) mot ett italienskt. För att få det utbytt/förnyat krävs även en läkarundersökning, som görs på plats på körskolan. Detta görs endast på måndagar.
När mannen på körskolan ska börja fylla i blanketterna ser han att det var sista dagen igår och säger att det går inte, det här körkortet är inte giltigt längre.
Jo säger jag, det är giltligt till och med idag.
-Men det kommer inte vara giltligt när jag lämnar in papperna till myndigheten på onsdag.
-Men... det viktigaste är väl att man har presenterat alla dokument och gjort läkarundersökningen innan körkortet går ut?
- Nej, det är datumet när dokumenten lämnas in till myndigheten som räknas. Dom kommer inte att förnya det för att ditt gamla körkort inte är giltigt längre.
-Nehe... så vad ska jag göra nu då?
-Du får åka till Sverige och förnya det där.
- Det går inte, man får inte förnya sitt svenska körkort i Sverige om man är fast bosatt i ett annat EU-land, då måste man byta mot det landets körkort när det svenska går ut.
-Jaha, ja då får du ta ett nytt körkort.
-VA????

Alltså allvarligt? Jag var så förbannad igår att jag såg rött... Senare på kvällen pratade jag med en annan svenska som bor här, och både hon och hennes make har fått sina svenska körkort bytta mot italienska trots att det svenska hade gått ut sedan ett par dagar, så idag är det jag som uppsöker en annan körskola..

Jag blir så ruskigt trött på att ingenting någonsin kan gå lite smidigt här...

12 kommentarer:

 1. Men jösses vad trist!
  Hoppas det går bättre på en annan körskola, lycka till!

  SvaraRadera
 2. Men jäklar då vilken röra!
  Ja, alla jäkla papper och byråkrati, hoppas att det löser sig, du kan ju inte ta om det :/
  Jag håller alla tummarna för dej (2st)
  KRAAAAM och ha en underbar dag.
  /Helena

  SvaraRadera
 3. Ja du det där låter ju som den svenska byråkratin speciellt försäkringskassan eller andra statliga instanser där folk är beroende av deras hjälp.
  Hoppas det ordnar sig har förresten bytt blogadress
  http://rothvoss.blogspot.com/

  Kom gärna in o titta till mig ibland :)

  SvaraRadera
 4. Usch ja, känner igen det där. Om det funkar som i Spanien brukar man dock hitta ngn som är villig att frångå reglerna bara man letar (det kan man knappast säga om Sverige : o).

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Hejsan jag laser har ibland - fin blogg. Tankte bara saga att jag fornyade mitt svenska korkort som hade gatt ut (sen ett ar tillbaks daligt hade helt glomt bort det!) gick till ambassaden och fick formular som jag fyllde i och skickade direkt till Sverige. Sen fick jag hamta ut det pa ambassaden att par veckor senare. Det var ingen som sa nagot om att jag var bosatt i EU land och jag har bott har i 11 ar. Sen sa hon tjejen jag snackade med att passet funkar som korkort under overgangstiden eftersom ditt korkort fortfarande ar giltigt.MEN detta var ett ar sen sa det kanske har andrats nu?? Vart att kolla upp iaf. Hoppas det gar vagen. Kram Sara

  SvaraRadera
 6. Men det är ju helt sanslöst om det skulle fungera så. Hoppas verkligen att du får ett vettigt besked i dag!

  SvaraRadera
 7. Sara: Reglerna ändrades 1 december 2010... så det är ganska nytt att man inte får förnya sitt svenska körkort.

  SvaraRadera
 8. Usch, vilket irriterande strul!
  Jag har själv precis varit körkortslös i några dagar, mitt kort gick ut och jag var lite sen med att skicka in pappren, så det nya hann inte komma innan giltighetstiden på det gamla gick ut. Men som tur var kunde jag ju bara hämta ut det nya när det väl kom, mot uppvisande av pass. Inte riktigt lika krångligt som för dig.

  SvaraRadera
 9. Jaha ok jag misstankte nat sant. Phew att mitt inte gar ut innan 2020 nu. Vad jobbigt det ar med dessa regler och sarskilt nar det andras hur som nar som. Men hoppas att det loser sig. x

  SvaraRadera
 10. Gud vilken byråkatri..Bra att du är envis och på dig, hoppas det går bättre på en annan körskola..lycka till! kram på dig!

  SvaraRadera
 11. Men fy så jobbigt och krångligt! Hoppas det löser sig...

  SvaraRadera
 12. Spontant känner jag en stor lättnad att jag bytte mitt körkort ett år innan de nya reglerna och har lite tid innan det är fags igen... Däremot fasar jag redan för en hög pass som vi har och som går ut om 2 år... Alltid detta strul med dokument som skall förnyas. Hoppas du fått bättre hjälp under dagen! Kram

  SvaraRadera