måndag 18 juli 2011

Brudskeppet - Jojo Moyes

"Året är 1946. Tusentals kvinnor - krigsbrudar - korsar världshaven för att återförenas med de män som de gift sig med under kriget. De reser mot en osäker framtid.
Stämningen är förväntansfull och uppsluppen när hangarfartyget Victoria avgår från Sidney med 650 krigsbrudar ombord. I en av de trånga hytterna blir fyra sinsemellan mycket olika kvinnor inhysta tillsammans:
Jean: En ung och levnadsglad flicka, som älskar att ha roligt och som lätt övertalas till att bryta reglerna ombord.
Margaret: Själva navet i den lilla gruppen, en trygg och rejäl bondflicka med oanade talanger som kommer väl till pass under resan.
Avice: Den snobbiga överklassflickan för vilken äktenskapet är ett avgörande steg i den sociala karriären.
Frances: En kylig och korrekt fältsjuksköterska med ett gåtfullt förflutet, en kvinna som ser resan som en biljett till ett nytt liv.

Innan Victoria når Englands kust har mycket hunnit hända som påverkar de fyra kvinnornas liv och framtid...."

Det här är en bok som jag gillar väldigt mycket. Vi får lära känna 4 helt olika kvinnor med det enda gemensamma att dom under kriget har gift sig med engelska soldater och nu är på väg på en 6 veckor lång resa som ska ta dom till deras nya liv i England. Tjejerna vi får följa är så otroligt olika att man redan från början inser att det kommer att innebära vissa problem för dom att dela en trång hytt under så lång tid.
Även om det händer en del riktigt tråkiga och tragiska saker längs vägen så är det en varm och trevlig berättelse, skriven på ett sätt som gör att man både vill komma till slutet för att se hur det går så fort som möjligt och läsa långsamt för att den inte ska ta slut.

1 kommentar:

  1. Påminner om en bok som heter "Krigsbrudar" och är skriven av Lois Battle. Också väldigt bra och helt på samma tema.

    SvaraRadera