tisdag 13 december 2011

Santa Lucia


Liten filmsnutt från firandet av Santa Lucia i Ragusa.

Att fira Sankta Lucia är något som vi i Sverige har gemensamt med Sicilien, även om formerna skiljer sig väldigt mycket. Lucia firas i Syrakusa, precis som i Sverige, den 13 december. Medans vi svenskar ser henne som en ljusbringare i mörkret, ser sicilianarna henne som skyddshelgon framför allt för dem blinda och synskadade, men även for en hel rad olika yrkesgrupper som till exempel sjuksköterskor, sadelmakare och skräddare.
I domkyrkan i Syrakusa finns en staty av Lucia som är gjord helt i silver. I sina händer håller hon en palmkvist och en oljelampa. Varje år går man en lång procession med statyn och många ar klädda helt i vitt. Det kommer folk från hela Sicilien för att delta i firandet.

En av legenderna säger att Lucia redan som barn avlade ett heligt kyskhetslöfte och bestämde sig för att viga sitt liv åt att hjälpa fattiga och sjuka. Hennes far dog när hon var mycket ung och hon växte upp ensam med sin mamma.

När Lucia blev äldre lovade modern bort henne till en välbärgad yngling, helt ovetandes om löftet om kyskhet som Lucia givit. Lucia lyckades under en längre tid skjuta upp förlovningen medans hon innerligt bad till Gud om att han skulle rädda henne från äktenskapet.
När modern blev svårt sjuk tog Lucia med sig henne till den heliga Agathas grav i Catania för att be. I bönen visade sig den heliga Agatha för Lucia och sa: ” Min syster, varför ber du mig om något som du lika gärna själv kan ge din moder? Din tro har botat henne!”

Som tack for detta mirakel lovade modern att Lucia skulle slippa gifta sig så att hon kunde ägna sig åt sin tro och att hjälpa dem behövande. Den blivande brudgummen blev dock mycket arg och kränkt över detta beslut och hämnades genom att ange Lucia för ståthallaren Diocletianus. Kristendomen sågs inte med blida ögon av makthavarna och Lucia blev kastad i fängelse. Nar hon vägrade att ge upp sin tro började man att tortera henne. När detta inte hjälpte bestämde man sig för att hon skulle tvingas arbeta på stadens bordell som hora, men Lucia sa bara: ”Kroppen blir inte fläckad om själen inte accepterar det onda. Om du låter någon våldta mig mot min vilja kommer min kyskhet att bli dubbelt värd.”

Ståthallaren blev naturligtvis vansinnig och beordrade att Lucia skulle bindas vid en påle och att man skulle hälla kokande olja över henne. När detta på något mirakulöst sätt inte skadade henne stack man ut hennes ögon och slutligen stack man ett svärd genom hennes hals. Lucia dog dock inte förrän man tillkallat en präst som laste ”Viaticum” (nattvarden för de döende) över henne.

5 kommentarer:

 1. Vilken hemsk historia.

  Här blir det inte mycket till luciafirande inte. Båda ungdomarna skall gå med i tåget som 9:orna framför i år. Jag har dock fått stryka så lite har man ju fått känn för detta med Lucia i år. :)

  Ha en fin dag vännen!

  SvaraRadera
 2. Det är en ruskig historia den där Lucialegenden!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Onekligen en ganska ruggig historia...

  SvaraRadera
 4. Spännande att läsa om såna här legender!

  SvaraRadera
 5. Ojoj, vilken historia!
  HÄr i mitt hörn av Europa uppmärksammas inte Lucia alls, mer än av några tappra svenskar som sjunger på Ikea.

  SvaraRadera