torsdag 19 april 2012

Gymnastik

När man ska till doktorn vill man ju vara fin. Dom här roliga kläderna har vi fått av mammas kusin Ida.

Igår var det så dags att packa in allt och alla i bilen och åka till Messina igen. Den här gången stod blodprov, ultraljud på huvudena och neuromotorisk undersökning på programmet.
Vi kom iväg lite tidigare och lyckades faktiskt komma till prematurcentret först. Det var ingen annan där ännu. Himla tur det eftersom tjejerna skulle vara på fastande mage för blodproven.

Läkaren som var där den här gången var mycket trevlig och tydlig, och dessutom en skämtsam sak. Hoppas det är hon som jobbar nästa gång också!
Ultraljuden gick bra även om det inte alls var poppis hos Clara... Det var likadant förra gången och jag förstår inte varför hon blir så upprörd, det gör ju inte ont...
Det som är lite för stort var en liten, liten aning större, men inte mer än att det var i "takt" med hur mycket hon vuxit sedan sist. Så länge fontanellen fortfarande är öppen så kommer man att göra undersökningar via ultraljud eftersom det är den mest skonsamma formen för barnen.

När vi var klara med det var det dags att ta hissen ner till en annan avdelning för att göra en neuromotorisk undersökning. Där blev det en del väntan innan vi fick komma in, men väl inne blev vi väl omhändertagna av en kvinnlig läkare som var mycket duktig. Trevlig och mycket noga med att vara tydlig och förklara allting. Hon frågade till och med innan vi gick om det var något som vi ville att hon skulle förklara igen.
Båda tjejerna ligger efter i den motoriska utvecklingen och det kan helt enkelt bero på att dom är prematura (det är vanligt att prematura är lite sena så att säga) men för Claras del kan det även bero på att hon saknar corpus callosum i hjärnan. Därför kommer det att bli ytterligare undersökningar för hennes del lite längre fram.
Båda ska börja på fysioterapi (ungefär som sjukgymnastik) 3 gånger i veckan. Det kommer dock att ta några veckor innan vi kan börja med det. Av byråkratiska skäl..
I Italien blir man automatiskt en "040" när man föds för tidigt. 040 innebär att man inte betalar något för läkarbesök och mediciner dom första 6 åren av sitt liv. Fysioterapi ingår inte i 040 så en annan ansökan om handikapprättigheter måste göras för att vi ska slippa betala en väldig massa pengar för gymnastiken. Alla dokument ska kopieras och lämnas in till barnläkaren som sedan ska skriva ett utlåtande till motsvarande landstinget som sedan ska utreda om barnen har rätt till "lag 104"... Som tur är behöver man inte vänta på svaret, utan det räcker med att förfrågan är gjord innan vi kan börja med gymnastiken.

Det är ju en himla tur att det finns ett sjukgymnastikcenter för barn här i Giardini. Jag hade dött lite om jag var tvungen att åka iväg till Messina 3 gånger i veckan!

7 kommentarer:

 1. Åh vad skönt att läsa att ni blivit bra bemötta igår. Flickorna är så söta i sina jättefina kläder! Gillar färgerna! Italiensk byråkrati är ett gissel (Spansk dito är en dans på rosor om man jämför). Mittiallt ihop så brukar ju det mesta lösa sig på något sätt i Italien. Himla tur att fysio:n är i närheten av där ni bor!

  SvaraRadera
 2. De är så söta dina tjejer, jag skulle kunna knycka dom! :) Nej, det ska jag inte, de är ju dina och ska så vara.
  Skönt att det gick bra, och att de får hjälp. Sjukgymnastik med såna här små kan vara riktigt skoj. Vi fick hem en sån gympamatta, typ yogamatta men tjockare, så låg vi på den M och jag och gjorde lite övningar. Så kollade sjukgymnasten läget lite då och då och ändrade övningarna när det behövdes. Mest mysigt faktiskt. Skönt att det blir nära också.
  Kram på dig.

  SvaraRadera
 3. Så skönt att ni blir så väl omhändertagna. Och det var väl bra att ni kan få den där gymnstiken i Giardini. Åka till Messina 3 ggr i vecka är ju snudd på heltidsjobb.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 4. Coolaste brudarna! Storleksmässigt är det ganska fascinerande att de är tvillingar. Skönt att ni fick träffa på bra läkare i alla fall, och jag håller tummarna att ni får träffa på samma läkare i fortsättningen också. Hoppas allt kopierande av papper och skrivande av utlåtande inte tar alltför lång tid!

  SvaraRadera
 5. Så bra att det blev ett proffsigt och trevligt bemötande. Betyder otroligt mycket. Flickornas tröjor är förresten alldeles underbara! Men som ägare till två terrier är man kan ske lite partisk ;-)

  SvaraRadera
 6. Glad jag blir att ni blivit bra bemötta! Det har ju varit litet krångligt emellanåt.

  SvaraRadera
 7. Men åh, så fina de är!

  Så skönt med bra bemötande av sjukvården. Det blir lite lättare då.

  SvaraRadera