lördag 5 maj 2012

Hos doktorn igår...


... gick det ganska bra. Vi var tyvärr inte först på plats uppe på prematuravdelningen så det tog en bra stund innan vi blev klara och kunde gå vidare till nästa doktor... Tjejerna vägdes och mättes och kontrollerades i största allmänhet. Clara följer den normala tillväxtskurvan, om än någon cm nedanför medel. Matilde följer kurvan när det gäller längden (om än många cm nedanför) men viktkurvan rör sig inte särskilt mycket.. Sist vi var där togs blodprov på båda tjejerna, men kanske allra mest för att försöka klura ut varför Matilde växer så långsamt och svaren fick vi igår. Det mesta såg bra ut, det är bara ett värde som ökar lite mer än det borde, om än inte allarmerande. Det är något med sköldkörteln (även Clara har något förhöjt värde). Läkaren kontaktade ändå en specialist via telefon och det bestämdes att vi ska dit på en undersökning med båda tjejerna den 14 maj. Specialisten trodde inte att värdena hade någon betydelse, men ville ändå undersöka själv.

När det gäller maten så har det blivit dags att börja med lite annat än bara mjölk och riskräm. Tjejernas korrigerade ålder är nu 4.5 månader. En gång om dagen ska dom nu få pastina (pytteliten pasta, typ som små korn) med grönsaksbuljong och frystorkat, vitt kött (kyckling, kalkon, kanin). Det frystorkade köttet köps i pulver som blandas med pastan och buljongen... Fråga mig inte varför just det här pulvret och inte puré, men det kanske är lättare att blanda helt enkelt? Jag frågade om jag kunde göra puré själv genom att koka tex kycklingfiléer, men hon sa att det måste vara homogeniserat i början...
Redan nu har jag blandat ner lite fruktpuré eller morotspuré i risgröten och det kan vi fortsätta med eftersom pastan bara ska ges en gång om dagen än så länge.

När vi äntligen var klara matade vi tjejerna och åkte ner till en annan avdelning där EEG skulle göras. Tjejerna skulle sova och Clara, som har svårast att somna när vi är ute, somnade gott efter maten vilket var skönt...  Så bra då att när vi är på väg in genom dörrarna till avdelningen kommer det en dam från andra hållet som inte ser var hon går.. Hon gick rakt in i vagnen och Clara studsade nästan ända upp i taket av förskräckelse... Hon somnade inte igen förräns vi satt i bilen 3 timmar senare...

Efter en och en halv timme gav EEG-läkaren upp... Nåja, Clara var i alla fall lugn och stillsam i tillräckligt långa perioder för att man skulle kunna utläsa ett resultat och Matilde somnade ganska snart efter att alla sladdar var kopplade.
Efteråt fick vi vänta på läkaren som gjorde den neuromotoriska undersökningen för några veckor sedan och hon var nöjd med EEG-resultaten, på den fronten behövs inga fler undersökningar just nu. När tjejerna har gått på fysioterapin i några veckor ska vi tillbaka för en ny motorisk undersökning och då bestämmer hon ifall Clara behöver göra några fler undersökningar.

2 kommentarer:

  1. Så skönt att era småtöser utvecklas bra, även om de är lite sena. De verkar bli bra omhändertagna av läkarna i alla fall och det måste ju kännas tryggt.

    Och väldigt söta är de!

    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  2. Bra att allt kollas upp och att inget lämnas åt slumpen. Även om det måste vara jättejobbigt med alla dessa kontroller.

    SvaraRadera