söndag 7 oktober 2012

Festa della noce - Motta Camastra

Varje år i oktober firar man Festa della noce (valnöts-skördefest) i den lilla bergsbyn Motta Camastra i Messinas provins. Firandet pågår från fredag till söndag, men på fredagen är det ingen större fart. På lördagen och söndagen däremot är det uppträdanden med folkdans bland annat, och oftast även visning av den typiska, sicilianska hästkärran. Dessa kvällar bjuder kommunen också på mat lagad med valnötter. Det finns även massor av kakor och tårtor.


Det finns gott om valnötter att köpa med sig hem. Vill man inte själv tillreda något gott finns det även massor av hemmalagade godsaker att köpa med sig. (Liten varning för peston - Tugga försiktigt för det finns ofta små bitar av skal i).Pinjenötter i dess naturliga form.


Alla bybor längs med huvudgatan öppnar upp sina små garage och säljer sin skörd av det man odlat, många säljer även, som sagt, pesto, kakor, tårtor och mycket annat hemmalagat. 
På fredagen är det som sagt ganska stillsamt. På lördagen och söndagen är det däremot full fart och massor av folk. Dessa dagar får man parkera nedanför bergets fot, på fotbollsplanen, och därifrån går minibussar upp till byn.

Festen äger rum i oktober. För exakt datum och årets program, kontakta turistbyrån.

4 kommentarer:

  1. Men vilken trevlig fest.

    SvaraRadera
  2. Vilken trevlig tradition!

    SvaraRadera
  3. Åh, det ser väldigt mysigt ut och jag skulle förmodligen köpa med mig alldeles för mycket godsaker! :0)

    SvaraRadera