lördag 20 oktober 2012

Filmjölksbebis


Idag var Karin och Ciccino här och hälsade på. Säsongen är över och nu finns det tid igen till att hälsa på :) Ännu en anledning till att jag gillar vinterhalvåret bäst!
Karin hade med sig en liten bebis till mig. En filmjölksbebis som ska skötas om varje dag. Ganska sur, men ändå ruskigt gott. Här finns det nämligen ingen filmjölk, och all yoghurt (nästan i alla fall) är väldigt söt. 
Tjejerna får bebisyoghurt med frukt som mellanmål på förmiddagarna, men den innehåller om möjligt ännu mer socker än dom flesta "vuxensorterna". På tisdag när vi ska på ett-årskontroll ska jag fråga om dom kan äta hemmagjord yoghurt/fil. Det vore ju perfekt i så fall. Dom har fått smaka två teskedar var och båda tyckte det var gott trots att det måste ha varit det suraste dom ätit. Vi får väl se om någon får magknip eller så.
Som det är nu ser Claras och Matildes dagsmeny ut såhär:
6.30 Ersättningsmjölk med pulver (ris eller sädeslag, blir lite som välling)
10.30 Bebisyoghurt och frukt
14.30 Ersättningsmjölk med pulver
19.30 Kött/fågel/fisk med grönsaker och pasta + frukt

Det är svårt att veta om man ger "rätt"... Kanske borde menyn utökas med lite nya smaker och rätter... Vi får se vad dom säger på prematurkliniken på tisdag som sagt. Det är ju lite speciellt med prematurmagar...

3 kommentarer:

 1. Antar att det är som Tjockmjölk från "Norrland" som vi kan ta "tättä" på dvs, att man späder på vanlig sk rödmjölk på en liten del av tjockmjölken och låter den stå i kylen till den är klar. Ska själv till Jämtland och hämta hem lite: Om du vill kan vi ta med i September näst år när vi åker ned. Den klarar det mesta!

  SvaraRadera
 2. Spontant skulle jag vilja ändra och ge 19.30-målet mitt på dagen och vällingen på kvällen. Men jag har ju ingen erfarenhet av prematurmagar.... Våra barn åt barngröt i stället för yoghurt. Men det var ju ett tag sedan. Sedan tror jag att det skiljer från land till land också. Har ett minne av att de åt fem mål... Men som sagt, det var inte igår ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag har en prematurkille, född 8 veckor för tidigt,och när han var runt ett så åt han frukost, mellis, ordenlig lunch, mellis och ordentlig middag. Till natten fick han välling.

  Kollade med min bror och svägerska som har en extremt mycket för tidigt född pojke, 14 veckor, och han åt precis likadant som min son när han var ett år. Det är ungefär vad man rekommenderar här i Sverige.

  Kristina

  SvaraRadera