lördag 12 januari 2013

Bara 13 - Julia Manzanares & Derek Kent


Baksidestext:
"Hon rymde hemifrån när hon var 13 år och hamnade liksom hundratusentals andra kvinnor i Thailand i sex-industrin. Detta är berättelsen om Lon i ett land, där flickor inte anses tillräckligt värdefulla för att få utbildning, där kulturen kräver att flickor ska arbeta och försörja familjen.
I en miserabel barndom, där stryk var vanligare än mat, fick hon huvudansvaret för familjens försörjning. Hon hade ingen utbildning, och hon gjorde det på det enda sätt som var möjligt för henne - med sin unga kropp. ur moderns och familjens synpunkt gjorde hon det bra - men inte ur sin egen. Ju mer hon tjänade, desto mer krävde modern. En abort vid 15 års ålder följdes av ett självmordsförsök och leda vid livet. Men hon fortsatte sin destruktiva väg med ett enda mål för ögonen - att sörja för att hennes systrar inte skulle drabbas av samma öde som hon."

Omdöme:
Det här är en viktig bok. Viktig för att ju fler som får insikt i hur det egentligen fungerar, och hur många av tjejerna på bargatorna egentligen mår (inte så svårt att räkna ut egentligen, om man har lite sunt förnuft, men många behöver ha det kastat rakt i ansiktet för att förstå...). Om man som jag vistas en del i Thailand är det kanske lite extra intressant och viktigt att läsa den här boken eller någon annan liknande berättelse.
Tyvärr är boken grymt dåligt översatt, och det förekommer massvis av upprepningar, vilket gör att den är lite trög att läsa. Synd, för som sagt är det en viktig berättelse.
Den här lilla tjejens öde är verkligen tragiskt, men hon är inte ensam och det är inte bara i Thailand som detta är vardag för hundratusentals flickor, tjejer och kvinnor... 

3 kommentarer:

 1. usch ja...Det värsta är att många män som åker dit och utnyttjar dessa flickor (och pojkar), verkar tro att de gör en välgärning...Det är en sjuk värld vi lever i!!

  SvaraRadera
 2. bra att du belyser detta! Min svärdotter är från thailand och jag har rest i landet med dem och hela tiden tänkte jag: vad kan vi göra? Stötta projekt som hjälper flickorna, är väl det som ligger närmast till hands. Vet du nån seriös organisation som tar hand om flickorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har ingen koll på det, men det radas upp en hel del organisationer i slutet av boken...

   Radera