söndag 10 mars 2013

Sluta gnälla så förbannat...


Nu är jag så jädrans trött på allt gnäll på nätet om att folk skriver fel. Det klagas på att de och dem används fel, det klagas på att man skriver ihop när man borde skriva isär, det klagas både hit och dit.
Samtidigt skriver man så fint om vänskap, om att vara stöttande (särskilt kvinnor emellan), om att lyfta fram varandras starka sidor, att acceptera alla som dom är, att tycka om och älska trots vissa fel och brister.

För det första kallas det för dubbelmoral och det är ingen snygg egenskap... För det andra, och mycket viktigare:
NI GÖR OSÄKRA ÄNNU MER OSÄKRA! NI DÖDAR LUSTEN ATT SKRIVA!!

Istället för att klaga till höger och vänster, och dela varenda bild på fb som klankar ner på diverse skrivfel, förklara på ett bra sätt hur det ska vara, eller bortse helt enkelt från att vissa texter innehåller ett och annat fel (vi pratar om privatpersoner här, inte stora tidningar eller böcker där det självklart borde vara rätt rakt igenom).

Sen kan ni titta er i spegeln en god stund och fundera på frågan: Är jag perfekt? Är jag skitduktig på precis allt?
Är svaret ja? Grattis!
Är svaret nej? Tänk då hur du själv känner dig när någon klagar på något du gjort, och som du vet att du inte är så bra på, men du gillar ju att göra det så du gör det ändå. Skulle det kännas bra? Skulle lusten för att fortsätta göra det där du gillar men kanske inte är världsbäst på öka? Inte? Nej, just det!

14 kommentarer:

 1. Håller med! Varför klanka på varandra? Vad leder det till...

  SvaraRadera
 2. Oj då, är det så illa? Jag fattar faktiskt inte heller varför man klankar på varandra. Det är väl bara att låta bli att läsa det man inte gillar eller stör sig på.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet! Jag retar mig visserligen emellanåt på dålig svenska, men det skulle aldrig falla mig in att skriva elaka kommentarer till någon. Varför klanka ner på någon? Bättre att ge positiv feedback - eller ingen alls! Gillar din blogg skarpt! Kul att läsa om dig, dina fina barn och ert liv på citronodlingen. Du tar fantastiskt fina foton!

  SvaraRadera
 4. Håller fullständigt med. Gillar man inte hur någon skriver behöver man inte läsa alls! Folk klagar på så korkade saker.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig fullständigt. Det är faktiskt inte alla som kan skriva felfritt, och de allra flesta är ju också fullständigt medveten om sina "brister". Att då våga ge sig ut på nätet och blogga, skriva kommentarer och annat är jättemodigt. Blir också väldigt upprörd när jag ser sådant, och har någongång faktiskt sagt ifrån.
  Som de andra skriver här ovanför - det är valfritt att läsa, och har man inget snällt att säga behöver man inte säga något alls..
  Kramar

  SvaraRadera
 6. Håller med dig där Helena. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet .

  Jag tillhör dom som skriver fel och som särskriver och får ofta höra det . MEN jag skiter i vilket för det jag skriver på min blogg är jag och inte någon annan tillgjord. Och nu råkar det vara så att detta är så jag skriver :)

  Är så onödigt att klaga på andra om allt och inget !

  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag håller verkligen med dig Helena. Jag skulle aldrig drömma om att kommentera någons skrivfel. Jag vet själv att jag inte är noga när jag skriver på fb och bloggen och både det ena och det andra slinker med av bara farten.
  På fb spelar det ju verkligen ingen roll hur någon skriver, men det har nog faktiskt hänt att jag gett upp läsandet av en eller annan blogg för att den varit dåligt skriven och därigenom svår att läsa. Fast det behöver man ju inte tala om.
  PS. Jag tror nog det fungerar att kommetera bloggar igen. Jippie.

  SvaraRadera
 9. Jag håller helt och hållet med dig!

  Varför kan vi inte vara lite överseende med varandra. Vad är det för besserwissrar som tror att de måste styra och ställa och rätta andra som gör så gott de kan.

  Jag har en bloggvän som har lagt lösen på sin blogg, för hon blev fullständigt förföljd av några som lusläste hennes inlägg och alltid hittade några fel i dem. Och det var inte innehållet det retade sig på, utan orden hon använde, stavfel och felaktiga böjningar.

  Jag menar, irriterar du dig på något i en blogg, sluta då att besöka den, i stället för att ta skrivglädje ifrån författaren. Det finns ju tusen och åter tusen bloggar att nagelfara!

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 10. Bravo!
  Man får ju syssla med det viktiga....

  SvaraRadera
 11. Helt riktigt, men i Italien är det tyvärr inte bara skrivandet folk klagar på eller kritiserar. I Sverige verkar alla tro att det här är ett sånt tolerant och vänligt land. Efter snart 40 år i Italien skulle jag snarast påstå motsatsen. Det är ett evigt kollande på t.ex. hur folk är klädda, vilken bil/bostad/semester/parasoll på stranden osv. de är "utrustade" med. Den s.k. svenska nyfikenheten och avundsjukan är mycket ljum mot vad man kan se och uppleva här. Man måste vara mycket mer hårdhudad och "fregarsene" om man ska stå ut nån längre tid, men klarar man det så är Italien kanske ett av de bättre länder man kan välja för att leva i.

  SvaraRadera
 12. Förstår din frustration. Folk har så lätt att bedöma och klaga på andra, istället för att uppmuntra och berömma. Fram för ett positivt internet, ja ett positivt liv överhuvudtaget. Det är så jag strävar efter att leva :-) och du också har jag förstått :-)
  Bamsekram från Kim <3

  SvaraRadera