onsdag 7 augusti 2013

Det glömda kriget 1808-1809 - Kim M Kimselius


Baksidestext:
"Vad har jag nu ställt till med? Utbrast Ramona. Hon förstod genast att en ny tidsförflyttning var på gång. Hon ville gripa tag i Theo så att även han följde med. Men det var för sent...
När Theo och Robert upptäcker att Ramona försvunnit, vet de inte vart hon har tagit vägen. De tror att hon har färdats till kriget 1808-1809, då Sverige förlorade Finland till Rysslnad. Därför läser de allt om det kriget. Varje gång Theo tar en ny mapp får det oanade följder. 

Ramona kämpar för sitt liv i det finska kriget, där kulorna viner runt henne, folk sprängs i bitar och döden ständigt lurar bakom nästa vägkrök. Ska Theo och Robert hinna rädda Ramona innan det är försent?"

Omdöme:
Det här kändes helt nytt för mig... Kan inte minnas att vi studerade det här kriget i skolan... Intressant när man får lära sig något nytt!
Den här boken är ganska otäck, eftersom vi får följa Ramona som hamnar mitt i krigsfronten med en massa död och elände. Mycket spännande historia dock, och det är svårt att lägga boken ifrån sig eftersom det hela tiden händer nya saker.
2 kommentarer:

 1. Tack för pingen så jag upptäckte ditt inlägg! Nej, jag tror inte vi fick läsa om detta i skolan. Det var därför de kontaktade mig från Finland och ville att jag skulle skriva den här boken. Under två års tid reste jag runt i Finland och föreläste om vår gemensamma historia. En hel del föreläsningar blev det också i Sverige om ämnet. Dessutom var jag med på mängder av seminarier och paneler på bokmässan 2009 då det var Finlands år och det talades mycket om det här kriget, eftersom det var 200 år sedan det skedde.
  Kul att du gillade boken, även om det är en blodig och mycket otäck skildring. Hade turen att få tag i många ögonvittnesskildringar, och det är de som har fått berätta de blodiga inslagen...
  Var tillsammans med utrikesminister Carl Bildt och andra dignitärer och högtidlighöll de som stupade i slaget vid Oravais... Ja, den här boken har gett mig många fina minnen, många resor och föreläsningar.
  Tack för att du recenserade den!
  Kramar från Kim <3

  SvaraRadera
 2. Spännande att kombinera historia och skönlitteratur. Nytta med nöje och ett bra sätt att lära sig!

  SvaraRadera