lördag 21 september 2013

Alias Grace - margaret AtwoodBaksidestext:
"Det är 16 år sedan den då 16-åriga Grace marks kastades i fängelse för det kallblodiga mordet på sin arbetsgivare och dennes älskarinna. Hennes medbrottsling, James McDermott, dömdes till lagens strängaste straff och hängdes i november 1843. Men det fanns de som trodde att Grace var oskyldig och hennes straff mildrades till livstids fängelse.
Efter en tid på sinnesjkukhus har man konstaterat att hon varken är galen eller farlig. Men hon påstår sig inte minnas något om sitt brott. Doktor Simon Jordan, en spirande berömdhet inom sinnesjukvården och dessutom expert på minnesförlust skall finna sanningen om Grace.
Med stigande intresse lyssnar han på Graces berättelse om hur hennes familj emigrerade från Irland till Kanada. Hur modern dog under den förfärliga överresan och begravdes bland isbergen. Hur Grace tvingas uppleva sin kamrat Mary Whitneys nesliga död, som sedan döljs av den fina familj där båda är pigor."


Omdöme:
En mycket gripande berättelse som baserar sig på en sann historia. Många delar av historien är väl dokumenterade, medans andra saknas helt. Där har författaren själv fyllt i.
Det är intressant att följa alla samtal mellan Grace och Doktor Jordan. Nutid och dåtid vävs ihop på ett skickligt sätt utan att man blir förvirrad.
Helt klart läsvärd.
1 kommentar:

  1. Tack för tipset! Bra böcker kan man inte få för många av :-) Just nu läser jag "Lyckostigen" och den är väl helt ok.

    SvaraRadera