torsdag 30 oktober 2014

Malocchio - Onda ögat

Foto Patrizia Lungonelli

Vi har släktingar (på min mans sida) från en avlägsen liten by nästan på andra sidan ön. Fram tills för 4 år sedan visste jag knappt ens att dom existerade. För fyra år sedan började dom komma och hälsa på hos svärmor då en av pojkarna behövde operaras på "vårt" sjukhus för ett hjärtfel. Sedan dess kommer dom alltid förbi när dom är här på kontroller. Inte bara pojken, mamman och pappan... Nej, hela familjen med mormor, mostrar och kusiner kommer. Fast bara mamman, pappan och pojken åker till sjukhuset. Dom andra åker hem till svärmor.

Varje gång dom har varit här blir det något fel på Clara. Ett anfall, influensa, eller som för någon vecka sedan, maginfluensa...
Jag har aldrig tänkt på sambandet. Förräns för två år sedan då svägerskan påtalade att det faktiskt var så att Clara blivit sjuk varje gång vi träffat "kusinerna från landet"....  Lustigt sammanträffande tänkte jag, men skeptiker som jag är var jag övertygad om att något ont öga absolut inte kunde vara inblandat...

För två veckor sedan var dom här igen. Den här gången kom dom förbi hemma hos oss. 3-4 dagar senare blev Clara magsjuk. Igår träffade vi dom på sjukhuset när vi var på kontroll för hjärtat med Clara då dom också hade tid JUST IGÅR...  Idag är Clara snorförkyld och resan till Genova ligger i riskzonen.

Jag börjar bli övertygad nu. Helt klart. Så pass att jag lät en av svägerskans anställda utföra en ritual med heligt vatten på det stackars barnet igår när vi kom hem från dagis. Inte för att det hjälpte. Men vem vet. Hon hade kanske varit ännu sjukare om vi inte gjort det?
Vem vågar chansa liksom...


5 kommentarer:

 1. Hm, det var ju intressant men samtidigt lite skumt. Undra vad det beror på! Det är lite samma sak med min man, han är frisk hela året och knappt någon förkylning men varje år efter jul då han har träffat sin familj blir han sjuk.

  SvaraRadera
 2. Konstigt att hon gått och blivit sjuk varje gång! Men onda ögat... nja. ;) Men känner ni er lugnare så fungerar det ju!

  SvaraRadera
 3. SV: Nej, det är ju inte det :) Det går ju liksom inte att ändra på heller, även om man vill ibland.

  SvaraRadera
 4. SV: Ja, det var inte alls fel. Det har jag absolut gjort, och ni då? Hur går det för er?

  SvaraRadera