fredag 15 maj 2015

Inlagda morötter


Det här behöver du:

1 kg morötter
3 dl olivolja extre vergine
3 dl jordnötsolja
5 dl vitvinsvinäger
5 dl vatten
Oregano
Vitlök
Chili
Salt
Svartpeppar (helst hel)

Så här gör du:

Skala och skiva morötterna ganska tunt. Koka upp vatten, vinäger och salt i en kastrull.
Lägg i morötterna och låt koka i fyra minuter. Dom ska inte vara för mjuka.
Häll av vattnet och lägg morötterna i en ren kökshandduk och låt torka i cirka en timme.

När morötterna är torra, lägg dom i en skål och blanda ner hackad vitlök, hackad chili och kryddorna. Häll på lite av båda oljesorterna och blanda väl.
Ta fram konserveringsburkarna (redan steriliserade) och börja med lite olja i botten. Fyll på med morötter nästan upp och fyll sedan på med olja upp till kanten. Var noga med att ingen bit morot sticker upp ur vätskan.

Sätt på locken på burkarna men skruva inte åt. Låt stå i några dagar så att luften kommer upp till ytan innan du stänger locket ordentligt.





2 kommentarer:

  1. Låter riktigt smarrigt, extra spännande med jordnötsoljan!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Så gott det låter :-)

    SvaraRadera