tisdag 9 september 2008

Forza D´agro

Maria Annunziata är byns huvudkyrka och kanske också den mest välbesökta, även av turister, då den för många filmälskare är ett måste när man ändå befinner sig på Sicilien, och då särskilt fans av Gudfadern-filmerna. Denna kyrka användes i alla tre delarna, främst vid scener från bröllop.
Kyrkan som den ser ut idag färdigställdes under 1700-talet. Byggandet av kyrkan började redan på 1400-talet, då Sicilien fortfarande var ett feudalsamhälle och Forza D´agro var en rik och välmående by. Man bestämde sig för att bygga en riktigt stor kyrka, för att visa att man var oberoende av feudalherrarna, och hur stolta man var över sin fina by. Byggnaden raserades dock ett par gånger på grund av jordbävningar, och därför stod kyrkan i sitt nuvarande utseende inte klar förrän flera hundra år senare.
Den imponerande porten är från 1500-talet, och lyckades räddas undan en av jordbävningarna och kunde således återanvändas i återuppbyggandet av kyrkan.
Inuti är kyrkan indelad i tre nav tack vare kolonner och bågar, det är ovanligt ljust för att vara ett såpass stort kyrkrum, tack vare stora fönster ovanför altaret.
Under kyrkan finns kryptor, och man kan se de gamla nedångarna till dessa genom glasskivor. Därnere begravdes byns präster och de mest inflytelserika invånarna.
Som i alla katolska kyrkor, kan man även här följa de 12 stationerna i Via Dolorosa, som är utplacerade längs väggarna.
Här finns många vackra målningar, skulpturer och utsmyckningar, i stort sett alla gjorda av okända konstnärer.
Bakom altaret finns en halvcirkel med bänkar gjorda i trä, alla rikt smyckade och med vackra bilder ur bibelberättelser utsnidade i sig.
Det är enkelt att hitta till kyrkan, då den syns från det första torget som man kommer till när man kommer in i byn, antingen med egen bil eller med lokalbuss.

6 kommentarer:

  1. Buongiorno bedda

    Det är så roligt att läsa vad du skriver om olika ställen på Sicilien. Håller med dig om att kyrkan är vacker och hela byn i sig är så mysig. Brukar ofta ta en tur upp dit med min kamera för att fota och gå och snacka med den tyska kvinnan som bor längst upp i byn. Hon har en underbar liten trädgård med ljuvliga Callor och annat. För 2 år sedan fick jag en liten stickling av en kaktussort och nu är den snart en halvmeter hög.

    Siktar in mig på att åka ned 5-10 oktober eller nått sånt och då hoppas jag vi kan träffas.

    Kram Annika

    SvaraRadera
  2. Själv förstod jag mig aldrig på de där Gudfadern-filmerna.. Vacker kyrka dock. :o)

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa det du skriver om Forza D'agro. Där är verkligen vackert och visst minns man Gudfader filmen när man står nedanför kyrkan.

    Lite kuriosa: Eva´s man Claudio är med i filmen. På bröllopet spelar han en av musikerna. Det är nog inte så många som har någon bekant som varit med i den filmen. (skryt, skryt)

    SvaraRadera
  4. Intressant läsning coh visst kommer jag kyrkscener i filmerna men inte att den såg ut så:-) faktiskt är utseendet väldigt lika många kyrkor som finns här i Minas Gerais, speciellt i de gamla kolonialstäderna som tex Ouro Preto.
    Må så gott! Kram Ninni

    SvaraRadera
  5. Gudfadern I och II var pärlor. Har besökt bergsbyn och kollat in kyrkan. Är väl närmast obligatoriskt besök om man bryr sig det minsta om filmkunskap? Din text gav mig nya kunskaper. Tack för det :-)

    SvaraRadera
  6. Buongiorno bedda

    Så kul att du har testat på betongen. Jag tror att det blev fult uppe på för att du inte skakade på formen. Om du skakar och bankar på den får man bort luftbubblorna och ytan blir slät upptill. När jag kommer ner ska vi ta en dag för att gjuta tillsammans.
    Förresten, vad heter du egentligen, för inte är väl ditt namn Pysen :o)
    Ha en skön dag i värmen på våran ö.

    Ciao e a presto Annika

    SvaraRadera