måndag 22 september 2008

Stromboli - En favorit!



Jag surfade runt lite på Youtube och upptäckte till min föråning att Packat & Klart har gjort ett litet reportage om min favoritö Stromboli! Då kom jag på att jag inte ens har skrivit om denna fantastiska plats här i bloggen, så jag gör det nu...

Om vulkanen...

Naturens krafter är något som i alla tider har fascinerat människan, och då kanske allra mest vulkaner? Stromboli är en av världens mest aktiva vulkaner och den har utbrott var 15:e - 20:e minut från flera olika öppningar. Denna typ av utbrott har till och med fått namn av just denna vulkan, det kallas för "stromboliansk aktivitet". Det finns två olika sätt att njuta av detta spektakel. Det ena är att boka plats på en tur med utbildade vulkanguider, men då måste man vara i någorlunda god fysisk form. Expeditionen startar tidigt på eftermiddagen genom att man vandrar ut ur byn och bort mot vulkanen, sedan startar en lite svårare vandring när man ska ta sig upp till den lilla plattform som finns en bit från själva vulkanmunnarna. Där stannar man sedan till mörkrets utbrott för att sedan under några timmar se denna naturliga föreställning på nära håll. På dessa turer ingår vandrarkängor, pannlampa och annan nödvändig utrustning i priset.
Ett enklare sätt att se utbrotten är att antingen sova över på ön och åka ut med båt på kvällen ,eller åka med på en dagstur från Milazzo. Strax innan mörkrets inbrott ger båtarna sig av mot andra sidan av ön och lägger sedan till rakt nedanför vulkanen, sedan ligger man där och guppar och väntar på att föreställningen ska sätta igång. Eftersom man är långt ifrån allt elektriskt ljus får man dessutom uppleva ett mörker och en stjärnhimmel som man sällan får skåda nu förtiden om man inte befinner sig väldigt långt ut på landet till exempel. Bara det är en upplevelse, att man sedan får se vulkanutbrott också gör att det blir en otrolig, oförglömlig upplevelse!

Om Ingrid Bergmans hus..
Ingrid Bergmans hus på Stromboli är väl egentligen inte så mycket att se eftersom det inte är öppet för allmänheten, men det finns en mycket spännande historia att berätta om vad som hände de där sommarmånaderna 1949...
När jag arbetade som guide kom jag till Stromboli varje söndag i 5 månader och jag lärde känna en äldre man som levt hela sitt liv på ön. Genom honom fick jag reda på spännande detaljer om denna skandal som inte går att läsa i några artiklar eller biografier.
Ingrid var vid den här tiden redan mycket stor framför allt i USA och ansågs lite grann vara ett helgon. Allting var så perfekt. Hon var vacker, hon var duktig och hon var gift och hade barn. Men så såg hon en film av Roberto Rosselini och allt skulle komma att ändras.
Ingrid blev fascinerad av Robertos sätt att göra film och bestämde sig för att skriva ett brev till regissören. I brevet skrev hon att hon var en svensk skådespelare som pratade mycket bra engelska, var någorlunda bra på tyska och franska och bara kunde säga "Ti amo" på italienska. Roberto föll genast för detta charmiga brev och det blev bestämt att Ingrid skulle få huvudrollen i regissörens nästa film, Stromboli. Roberto var vid denna tidpunkt tillsammans med Anna Magnani, en av Italiens då största filmstjärnor, som inte blev särskilt glad över att ha brädats av den svenska skådespelerskan.
Anna lyckades övertyga en annan italiensk regissör att göra en film med henne som huvudrollsinnehavare. Filmen hette Vulcano och spelades in samma sommar inte långt från Stromboli. Anna var svartsjuk och ville veta vad som hände på ön Stromboli. Den gamla mannen berättade för mig att hans morbror fick bra betalt av filmstjärnan för att dagligen åka över till Vulcano och rapportera om Robertos och Ingrids havanden och göranden.
Det föll sig inte bättre än att Ingrid och Roberto blev kära i varandra och redan innan sommaren var slut var Ingrid gravid. I USA blev det stor skandal naturligtvis och ingen ville längre erbjuda Ingrid några roller. Hon fick ut skilsmässa från Petter Lindström och flyttade till Rom för att leva med Roberto och deras barn. Inte heller detta äktenskap varade, men det är en helt annan historia.
Huset som Ingrid och Roberto bodde i ligger inte långt från torget. Det är ett litet, gulligt rödmålat hus med vita detaljer. På väggen till höger om dörren sitter en marmorskylt där man kan läsa att det var här dem bodde. Om man vänder ryggen till huset har man en fin vy över vulkanen. Det märks att Ingrid var mycket omtyckt av lokalbefolkningen. Baren på torget har döpts efter henne och de äldre invånarna berättar gärna om den där sommaren 1949 som nästan hade något magiskt över sig.

7 kommentarer:

  1. Det var riktigt roligt att få läsa om Stromboli och Ingrid Bergman. Vi satt och diskuterade henne häromdagen när vi såg den gamla filmen "Anastasia". Till Stromboli skulle jag bra gärna vilja åka...Det låter så spännande!
    Jag förstår din glädje över de kalla nätterna...det får gärna vara varmt dagtid men nattetid sover man bäst om det är lite kyligt. Hur kallt blir det på Sicilien under vinter?
    Kram Ninni

    SvaraRadera
  2. intressant historia det där.. ;-)

    SvaraRadera
  3. Va spännande med lite hemligt skvaller. ;o)

    SvaraRadera
  4. Härlig läsning om Ingrid och Stromboli :-) Kul att få fylla på kunskapsförrådet. Rätt som det är kan man slänga ur sig en välplacerad kommentar på någon fest, he, he. Tipset om kvällsturen med båt låter underbart. Ska lägga Milazzo på minnet... Totalt mörker, mysigt med stjärnhimmel och så en liten vulkan på det. Låter som en bra kväll! Historien om Ingrid och Rosselini var dråplig och ny för mig.

    SvaraRadera
  5. Hej =)
    Låter som en rent magisk plats, har du varit där i båt och upplevt detta???
    Vilka tillgångar ;) Go girl, go girl och fota och låt oss smaka på resultatet!!! =D (olivoljan)
    Ser att du läser Liftarens guide till galaxen, vi har precis sett filmen i höstmyset... riktigt bra och 17 går det att skriva något så annorlunda och helt osannolikt??? Jag är imponerad!!!
    Erika

    SvaraRadera
  6. Du har en utmaning hos mig!!!
    Erika

    SvaraRadera
  7. Företagsamma marsvin det där, han har en kompis också;) Även hon var med på semestern!
    Erika
    PS Är du inte med i dagens triss?

    SvaraRadera