tisdag 3 februari 2009

Eluanas sista resa


Idag påbörjas Eluanas sista resa.
Eluana råkade ut för en allvarlig olycka för 17 år sedan, och har sedan dess legat i koma. 3 år efter olyckan konstaterades av ett flertal av varandra oberoende läkare att hennes tillstånd var konstant, det vill säga, de ansåg inte att det fanns någon som helst chans till förändringar eller förbättringar. Sedan dess har Eluanas pappa kämpat hårt för att få genomföra Eluanas önskan om att aldrig behöva bli ett "vårdpaket". I familjen hade man nämligen pratat om detta redan innan Eluana råkade ut för olyckan.
Debatten här i Italien har emellanåt varit väldigt livlig mellan de som är för att man i sådana fall faktiskt "drar ut sladden" och de som anser att ett liv alltid är ett liv, oavsett om det endast är maskiner som ser till att blodet pumpas runt och att lungorna arbetar.

Man räknar med att Eluana kommer att somna in om 5 dagar. Ett schema för hur näringstillförsel och andra livsuppehållande åtgärder gradvis ska dras ner har fastställts av specialiserade läkare.
Frågan om dödshjälp är verkligen ett känsligt ämne, och jag tror aldrig att man kan komma fram till någon generell lagstiftning, men just i det här fallet, när det efter 17 år i koma fortfarande inte finns något som helst hopp om att Eluana ska vakna, tycker jag att det är helt okej. Jag menar, hur länge ska hon hållas vid liv med hjälp av maskiner när det inte finns något som helst medvetande hos henne?
Just i det här fallet är jag glad för hennes pappas skull, som så länge har kämpat för att få ett avslut, för att kunna begrava sin dotter, sörja, och förhoppningsvis kunna gå vidare med sitt liv en vacker dag.

(bilden har jag lånat från www.repubblica.it)

8 kommentarer:

  1. Frågan är som du redan sagt, väldigt komplicerad, och jag har ingen aning om vad som är rätt eller fel. Men jag har funderat över om man inte kan ha ett system där man, precis som man får göra angående organdonation, får ta ställning till huruvida man i en sådan här situation, vill hållas vid liv eller inte.
    Kram ☺

    SvaraRadera
  2. Det låter vettigt tycker jag, det borde inte vara så ruskigt svårt att upprätta ett sådant register heller kan man tycka...

    SvaraRadera
  3. Smart idé av "segsliten". Det är ju lite svårt att tycka om man redan hamnat i en liknande situation (sick, I know). 17 år är en väldigt lång tid. Om det även är konstaterat att hjärnan inte "jobbar", ja då tycker jag nog att man kan stoppa den livsuppehållande hjälpen. Fast efter kortare tid i koma har ju folk vaknat upp, så var ska man sätta gränsen då "hjälpen stängs av"? Har påven uttalat sig om detta eller håller han sig tyst denna gång?

    SvaraRadera
  4. det är ju en väldans lång tid det där.. jag tycker det är rätt i detta fallet att göra det så familjen får ett avslut. att leva på hoppet så länge är ju svårt.. men att göra det valet är nog inte lätt..

    SvaraRadera
  5. Såg ett reportage om detta, tror att det var på nyheterna, vad skönt för hennes anhöriga att det tar slut nu. Att ligga i koma i 17 år är hemskt, speciellt för de anhöriga.
    Ha det bra
    Camilla

    SvaraRadera
  6. Självklart har påven uttalat sig, och självklart är han totalt emot det.

    SvaraRadera
  7. Intressant inlägg på en väldigt svår fråga. Segslitens förslag låter rimligt tycker jag. Att man som människa själv ska få rätten att bestämma om hurvida man vill ha det.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Oj, sa lange hon legat efter olyckan. 17 ar... Sa sorgligt alltihopa.

    SvaraRadera