tisdag 28 juli 2009

Festa di San Giacomo

Igår var det så dags för den galnaste av alla galna helgonfester,
La festa di San Giacomo i Capizzi.
Kl 18.30 bärs helgonet ut ur kyrkan, men innan dess "övas" det i någon timme och helgonet bärs fram och tillbaka från altaret och ut på kyrktrappen.
När helgonet väl har burits ut ur kyrkan går man först i procession genom hela staden tills man kommer till Piazza dei Miracoli (Miraklens torg). Där finns en mur som ska slås ner med hjälp av helgonet (den låga man ser precis framför helgonet, mellan kyrkan och huset med balkongerna).
Ju fler "slag" som behövs för att slå ner muren desto fler mirakel kommer att ske i byn under det kommande året.
När muren är nerslagen bär man under påmpa och ståt tillbaka helgonet till kyrkan, ett stort fyrverkeri fyras av och sen är det fest hela natten lång.
Det var otroligt mycket folk och det var svårt att komma åt att se bra, så det blev inte så många bra foton. Tur att Peppe, som filmade, är längre än de flesta ;o)


10 kommentarer:

  1. Dessa religiòsa fester àr helt otroliga. det tar ett tag att vànja sig som ny. Lite skràmmande samtidigt som det àr fascinerande!

    SvaraRadera
  2. Helt otroligt... man upphor aldrig att forundra sig. Vad ar det med dessa sydlanningar och deras fester??? Sla helgon i vagger, springa efter ett gang galna tjurar, bada i tomatsas... Jag blir intz riktigt klok pa dem.

    SvaraRadera
  3. Påminner lite om den kremeringceremoni som vi såg på Bali. Där snurrade de runt kistan 3 varv och det såg livsfarligt ut.

    SvaraRadera
  4. Finns bara en sak att säga. Sono pazzi :o)

    SvaraRadera
  5. Mycket facinerande, det måste bli så fin sammanhållning av detta.Efter att ha sett tonårspojkar bära runt en helgon figur på Sardinien, tyckte jag att alla pojkar borde göra detta; det är tungt och ansvarsfullt och så vet man var man har dom.
    I fjällen i Ligurien finns det nu inte så mycket ungdommer kvar, så de
    senaste åren har de kört helgonet på lastbil.

    SvaraRadera
  6. De är påhittiga de där katolikerna!
    Det finns många saker jag saknar med Italien, där jag bodde i ett år, och en del av dem är just de religiösa högtiderna och katolska ritualerna som gör kyrkan så levande i samhället. Det tilltalar mig.

    SvaraRadera
  7. Så häftigt:) Det skulle jag vilja uppleva.

    SvaraRadera
  8. Jag trodde att jag var enda svensk där, åkte dit med några vänner från Sant'Agata di Militello varav en, Enzo som nu är musikprofessor i Palermo faktiskt spelade med i bandet på festen som 9-åring. et var en fantastisk upplevelse, kanske inte så religiös, med tanke på att de inledde med "Il Piave":-)
    Saluti da una svidisina

    SvaraRadera
  9. Att använda en helgonfigur som murbräcka, stabilt bygge som klarar dessa rusningar mot muren. Bara komma på idén! Smått fantastiskt. Roligt att se din/Peppes film :-) Vilken folkfest, vilket "mandomsprov", att kånka runt på denna helgonfigur. Dessa mirakel som bankas ur muren, vad räknar kyrkan dit om jag får vara så nyfiken att fråga? Måste vara häftigt att uppleva på plats.

    SvaraRadera