torsdag 10 september 2009

Presskonferens om svininfluensan

Igår höll det italienska hälsoministeriet presskonferens om svininfluensan. Väldigt lugnt och sansat berättade man om vilka som bör vaccinera sig och vad man kan göra för att skydda sig. Man hade tillverkat en fin liten skylt med 5 enkla regler att följa, bland annat
- tvätta händerna ofta
- håll för munnen när du hostar eller nyser
- undvik kindpussande

Vanligt sunt förnuft tycker jag. I media är man inte alls så hysteriska som i många andra länder och detta påpekades också av hälsoministern. Det finns absolut ingen anledning till hysteri. Detta är en helt vanlig influensa bortsett från att den kommer att spridas mer än tidigare år och att det är viktigare för människor i riskgrupperna att vaccinera sig.
Inslaget avslutades med en ganska kul kommentar tycker jag..

"Här i Italien är vi inte alls så hysteriska som dem är i till exempel Sverige, där svenska landslaget i fotboll har fått strikta order om att inte ta i hand med motståndarlaget när de spelar mot utländska lag."

16 kommentarer:

  1. Svensk media àr hysterisk òver de mesta saker som ska orsaka skràmsel. En sak som àr skònt att slippa nàr man bor utomlands...

    SvaraRadera
  2. Jag läste just den där kommentaren i DN, om att fotbollsspelarna inte skulle hälsa på motståndarna! Hur löjligt får det bli! Under matchen har de ju mer än närkontakt, ska de hålla någon sorts säkerhetsavstånd till motståndarna? Var det kanske därför landslaget spelade så uselt igår? /Ingrid

    SvaraRadera
  3. Åh, jo, jag har sett på grekiska nyheter. DÄR är det hysteriskt!!! En regel inför skolstarten är att flytta bänkarna längre ifrån varann... (?????) Hysteriskt var ordet!

    SvaraRadera
  4. Min kusin som àr 9 àr gammal beràttade nàr hon var hàr att de har blivit tillsagda i skolan hemma i Sverige, att inte krama eller ta pà varandra och innan de gàr in i klassrummet màste de anvànda en konstig tvàl som man inte tvàttade bort (=handdesinfektion)

    SvaraRadera
  5. Ja, det är väl bra om det går att hålla det på den nivån. I sverige skapade medierna verkligen hysteri i förra veckan när de rapporterade om de första dödsfallen.

    SvaraRadera
  6. Så befriande att man tar det med sunt förnuft och inte fastnar i det katastroftänkande som råder i svensk media!

    På min skola har vi skickat ut sammanlagt 15 sidor information till föräldrarna...

    SvaraRadera
  7. Haha! De får väl börna hälsa med armbågarna eller nåt ... :)

    Här är det för övrigt inte heller särskilt hysteriskt.

    SvaraRadera
  8. Här är det precis lika hysteriskt som i Sverige, om inte mer. Det var till exempel tal om att skolan inte skulle börja på grund av smittorisken och gravida lärare har inte börjat jobbet nu efter sommaren. Hysteriskt värre.

    SvaraRadera
  9. :)
    Det var ju en härlig kommentar. Jag håller med att det verkar hysteriskt hemma i Sverige. Åtminstone när man läser tidningar på nätet. I Brasilien var det också så men där verkar kunskaperna om sjukdomar och smittspridning väldigt små bland vanligt folk så det kanske beror på det. Tilltron till mediciner är också stor. En vanlig förkylning ska helst medicineras tycker man...
    Då är det kanske inte så konstigt att man blir smått hysterisk av en influensa. Men i Sverige...
    Ha en skön helg!
    Kram Ninni

    SvaraRadera
  10. haha vilken kul slutkommentar!
    Annars brukar väl vi svenskar vara de sansade, haha men nog tog väl svenskarna i hand i matchen mot Malta???

    Ha en fin helg
    Kram Gunilla i Singapore

    SvaraRadera
  11. Äntligen lite sunt förnuft! Här reser sig folk upp från sätet och vandrar iväg i pendeltågsgången så fort någon hostar till. Har aldrig sett så mycket folk i rörelse under en tio minuters tågtur..

    SvaraRadera
  12. "Cry Wolf" är väl ett passande uttryck hur svenska media jobbar. Svininfluensan får stora rubriker i främst kvällspressen och tv hänger på med speciella debattprogram om svininfluensan och dagliga rapporter i nyheterna. Lustigt nog så verkar många redan drabbats, innan vaccinet kommit. Bra att Italien valt en lugnare linje. Det var ju inte så länge sedan rubrikerna skrek ut Fågelinfluensa, av den blev det ju blott en fjäder...
    Den "vanliga" årliga influensan är på väg, hur vet man vilken man fått när feber och muskelvärk sätter in?
    Ja, hälsoministern passar på att ge Sverige en liten örfil, kul.
    Hoppas du får en skön helg Pysen.

    SvaraRadera
  13. Svenska medier söker bara uppmärksamhet och ser ut att lyckas. Dock så finns det dem som inte bryr sig om allt som skrivs, typ jag!

    Hoppas att allt är så bra det kan med dig & önskar dig en trevlig helg ;)
    Kram Patrik

    SvaraRadera
  14. Det var ju oxå en slutkläm :) men visst är det lite uppsjåsat i medierna det här...

    Hoppas att allt är bra med dig.
    Kram Ingela

    SvaraRadera
  15. Verkar som om de har en mer sansad installning till denna influensa dar an i Sverige. Har i USA (dar jag ar nu) hor jag knappt ett knyst om denna "farsot".
    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera