måndag 5 oktober 2009

Solen skiner äntligen över Messina igen

solen har äntligen kommit tillbaka och det underlättar helt klart för alla de som arbetar med att gräva bort all lera i de drabbade områdena. Väderprognoserna lovar fint väder hela veckan och vi får hoppas att det verkligen blir så.
Situationen är fortfarande mycket komplicerad, men fint väder underlättar helt klart. Sent igår lyckades man ta sig till några av de isolerade byarna med terränggående jeepar, och i de lägre delarna ner mot havet har man nu lyckats ta sig in med grävskopor och andra stora maskiner.
Man gräver dock fortfarande för hand, framför allt i och i den omedelbara närheten av husen. Målet är att hitta alla de kroppar som fortfarande saknas i lermassorna som på sina håll reser sig upp till 3 meter över marknivån.

Berlusconi höll igår en presskonferens i Messina, och var runt på olika hotell och semesterbyar och pratade med de drabbade från Zancletta och Giampilieri. Han lovar nya hus till alla som blivit hemlösa, som ska byggas på annan mark, men så nära gamla platsen som möjligt utefter alla säkerhetsföreskrifter. Husen utlovas finnas på plats inom 5 månader och de kommer att vara fullt utrustade med allt från lakan till kylskåp fyllda med mat för 1 vecka.
Det är ungefär det samma som lovades de drabbade i Abruzzo, och det har ju hållits, så det är bara att hålla tummarna för att familjerna slipper bo på hotell längre än nödvändigt.

Tidigare har det pratats om abusivismo (hus byggda utan byggnadslov, kontroller som ej görs osv), men idag har det kommit fram att många av de värst drabbade husen var byggda enligt de säkerhetsföreskrifter som finns, och på "lagligt" avstånd från själva flodbädden.
Apropå flodbädden vill jag klargöra en sak som jag tycker har rapporterats lite felaktigt. Det var inte så att husen stod direkt på flodbädden, det vore ju ren idioti och att be om problem. Många hus stod dock nära flodbädden och drabbades värre på grund av att den svämmade över, men även många andra hus drabbades hårt. När ett helt berg rasar hjälper nog varken säkerhetsföreskrifter eller säkerhetsavstånd.

Regionen Sicilien (ungefär motsvarande län i Sverige) har ställt 10 miljoner euro till förfogande och Berlusconi sa igår att han hoppades att Eknomiministern skulle lyckas hitta samma summa till de akuta utgifterna som man gett till Abbruzzo (10 miljarder euro).

Antalet döda har stigit till 24 (25 enligt vissa medier), antalet saknade verkar ha stabiliserats till 39 (det står inte längre "ett trettiotal" eller "ett fyrtiotal").

Det börjar nu bråkas om ansvar och vem som blivit varnad eller inte.
Det enda jag kan säga i den frågan är att varningar för oväder gick ut på alla tv-kanaler under torsdagseftermiddagen och att man redan då meddelade att civilförsvaret låg i högsta beredskap, men ingen kan förutse att det ska falla 6 månaders regnmängd på 2 timmar eller att ett helt berg kommer att rasa.


3 kommentarer:

 1. Så skönt att det är lugnare på väderfronten nu. Vissa saker är det nog svårt att ha beredskap mot...

  SvaraRadera
 2. Tur att åtminstone vädret är bättre. Hoppas att de får hittar de som saknas. Det måste vara jättetufft för de som inte vet vart deras anhöriga tagit vägen.

  Jag har ett inlägg idag om det här också och länkar till dig, hoppas att det är ok?

  /Ingrid

  SvaraRadera
 3. Znogge & Ingrid: Ja, det underlättar ju jättemycket för de som arbetar där att vädret har ordnat upp sig. Jag hörde rykten om att det rasat lite till igår, men det kan inte ha varit mycket för de har inte sagt något om det på nyheterna, dessutom finns det inga privatpersoner kvar i området.
  Självklart är det okej att du länkar Ingrid.

  SvaraRadera