fredag 4 juni 2010

Besök hos specialisten

Ospedale Ferrarotto, Catania

Idag på förmiddagen åkte jag in till Catania tillsammans med tvillingmamman för att besöka specialisten. Jag hade med mig alla tidigare blodprover, undersökningar och obduktionsprotokollet, samt en lapp med dom frågor som jag ville ha svar på.
Läkaren säger att visst är det Faktor V Leiden jag har, men i en ganska mild form, vilket egentligen inte borde ha orsakat så stora problem. Jag frågade då om han trodde att det kunde vara något annat som orsakat det och svaret på den frågan var att den formen jag har inte BORDE ha orsakat barnets död, men att obdoktionsprotokollet tydligt visar att det är ett problem med blodets koagulering som ställer till det.
Om vi vill försöka igen så behöver vi dels följa alla rutiner hos en gynekolog med alla kontroller som man vanligtvis gör (och det är inte lite här i Italien) och dels besöka specialisten en gång i månaden under hela graviditeten för blodprover och monitorering av koaguleringen. Från första dagen som man vet om att man är gravid behöver man ta en blodförtunnande spruta.

Jag frågade om hur mycket riskerna minskar med medicineringen och dom extra kontrollerna, men det kan man inte ge något exakt svar på, vilket jag förstår, men frågade då istället om han kunde säga på ett ungefär... om det är under eller över 50% och då sa han att det är snarare med runt 80% som riskerna minskar. Han sa också att han har haft liknande fall tidigare som alla har slutat lyckligt tack vare medicinering och noggranna och ofta återkommande kontroller.

Det känns skönt att ha fått lite mer exakta svar, även om det inte är aktuellt just precis i dagsläget. Om den dagen kommer då vi känner att vi fixar det här och att vi vill försöka igen, då vet vi alla fall hur det ligger till och vad som krävs.


4 kommentarer:

 1. Hoppas allt ordnar sig till det bästa, på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 2. Vad skònt att du fàtt bàttre svar.

  SvaraRadera
 3. Alltid skönt att veta. Säger som Cicki. Hoppas att det ordnar sig på ett eller annat sätt.

  SvaraRadera
 4. Nu vet ni i alla fall sedan är det bara ni som kan avgöra. Om ni vågar chansa en gång till.

  SvaraRadera