onsdag 26 september 2012

Pasta alla normaPasta alla Norma är en rätt som ursprungligen kommer från staden Catania. Sitt namn ska den ha fått av Nino Martoglio, en lokal regissör, poet och författare, som när han serverades denna rätt ska ha utbrustit:
- Det är en Norma! I meningen att jämföra den perfekt komponerade rätten medVincenzo Bellinis opera med samma namn. Bellini är en av Catanias stora stoltheter. Stadens teater har fått namn av honom, liksom den vackra stadsparken.
Ingredienser för 4 portioner:
Pasta av valfri sort.
1-2 aubergine
6 -8 tomater, skållade och skurna i bitar (eller ca 3 dl kraftig tomatsås)
4 vitlöksklyftor
Färsk basilika
Olivolja extra vergine
Salt, färsk ricotta
Salt och peppar


Börja med att göra lagom stora tärningar av auberginen (enligt vissa recept ska det vara skivor, men tärningar är lättare att hantera). Lägg tärningarna i ett durkslag och varva med salt. Låt stå i minst en timme så att överflödig vätska och eventuell beskhet dras ur. Skölj sedan noggrant och lägg på en ren handduk.


Fräs vitlöksklyftorna i olivolja. Enligt originalreceptet ska man fräsa de hela och sen fiska upp de innan man häller på tomatsåsen, men vi gillar lite mer vitlökssmak så vi hackade vitlöken i bitar och lät  den ligga kvar.
Häll på tomatbitarna alternativt tomatsåsen och låt puttra tills det tjocknar.


Fräs auberginetärningarna tills de blir gyllenbruna och blanda sedan med tomatsåsen. Lägg ner basilikablad och smaka av med salt och peppar.
Blanda ner den kokta pastan i stekpannan med tomat- och aubergineblandningen och fräs någon minut.


Lägg upp i djupa tallrikar och dekorera med riven, salt ricotta och en basilikakvist.1 kommentar:

  1. Mmm! Det här åt jag förra sommaren när vi var på Sicilien. Det var ljuvligt gott!!!!

    SvaraRadera