tisdag 18 november 2014

Det där med assistansen...


Idag när jag lämnade på dagis var inte Claras assistent där... Sjuk tydligen... och på fredag är hon ledig...
Jag har förstått av andra att den här assistenten ofta är frånvarande på grund av sjukdom, plus att hon har 3 dagar ledigt varje månad. Skolan skickar ingen ersättare om inte personen ifråga har läkarintyg på att frånvaron kommer att vara minst 10 dagar (har jag för mig att det är, det kan vara en annan, liknande siffra).
Idag lämnade jag kvar Clara ändå, eftersom tvillingparet i hennes klass som också har assistans inte var där, så deras assistent är "ledig" och kan ta hand om Clara...

Jag är hemskt villrådig dock om hur jag ska göra när dom andra barnen är där och Claras assistent  saknas. Hon behöver verkligen att någon håller koll på henne hela tiden, och även om jag litar på hennes klasslärare så känner jag att det är en omöjlighet för en person att hålla stenhård koll på Clara och samtidigt hålla koll på resten av klassen.

Samtidigt så har ju Clara  lika stor rätt som alla andra att kunna vara på dagis varje dag. När vi väl är där så är det ju rätt taskigt att klä på henne och åka hem igen... Hon skulle antagligen protestera en hel del... men som mamma måste man ju tänka på hennes säkerhet också.
Vem tar ansvaret om hon får ett anfall och det tar en stund innan någon upptäcker det?

Hur hade ni gjort?

8 kommentarer:

 1. I Sverige är svaret glasklart, rektor har det yttersta ansvaret. Men om det är lika glasklart i Italien är jag inte säker på. Däremot är jag säker på att Claras säkerhet är det som är viktigast. Jag tycker att ni får ta ett samtal med skolledningen. Hoppas det blir en bättring.

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen jättesvårt det där. Hur kommer det sig att assistenten är borta så ofta egentligen? I Sverige får man ju gå igenom en del om man är sjuk för ofta men det kanske inte är samma sak där? Och jag förstår att ni inte vill lämna henne, för hennes egen skull. Det är tråkigt såklart men det där "tänk om" finns ju alltid i bakhuvudet.

  SV: Det förstår jag! Jag kan inte riktigt tänka mig in i hur det är men förstår att man har kommit långt vad gäller prematurbarn och det är skönt.

  SvaraRadera
 3. Usch, vilket dilemma! Om det fortfarande är som när jag arbeta på förskola (vilket är mer än 15 år sedan..) så har ditt barn "förtur" på att vara kvar om det inte finns tillräckligt med vuxna. Så i praktiken så ska den som har beviljats assistans alltid få en vuxen till sig, och de andra barnen får vara utan. Men det kan ju trots allt vara svårt att få det att fungera... Men om jag var du skulle jag ringa kommunen och fråga hur lagen ser ut, och man ska göra i den här situationen!

  SvaraRadera
 4. Ja, visst ja, ni bor ju i Italien.. Tänkte inte på det! Hur det funkar där har jag ju ingen aning alls om, tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Men alltså, de måste ju ha en assistent åt henne! De borde ha nån backup som de kan ringa vid frånvaro.

  SvaraRadera
 6. Håller med Znogge här uppe...
  /Kram på Er!

  SvaraRadera
 7. Gud så svårt, vet inte hur jag agerat, annat än att jag KRÄVT att assistenten ska få ersättare om hen ej är på plats.... tala med rektorn, säkerhet måste ju vara a och o?! KRAM

  SvaraRadera
 8. Usch så svårt! Men jag håller med dem här ovanför: Även om ni hävdar Claras rätt att vara där, så är det ju ändå det där "tänk om".. Jag hade tagit med med mitt barn hem igen.
  För det skulle ju vara fruktansvärt om något gick snett.
  Men sedan hade jag ställt till med ståhej, för det här är ju verkligen inte ok.

  SvaraRadera