tisdag 11 november 2014

Gratis förskola?

Foto Kristina Alexandersson. Se fler av hennes underbara bilder på Flickr.

I Italien är kommunal förskola gratis. Säger man i alla fall... Och visst, själva skolgången kostar inget, men det tillkommer en hel del vid sidan om... Tjejerna har nu gått på dagis i snart 2 månader, och hittills har vi lagt ut 106 euro per barn. (1028 kr enligt forex)


 • 3 st förkläden (grembiule") a´ 15 euro = 45 euro
 • 3 st t-shirts med skoltryck a´ 5 euro = 15 euro
 • Träningsoverall med skoltryck = 20 euro
 • Försäkring = 6 euro
 • Skolbok = 10 euro
 • Vatten, hushållspapper och dyl 5 euro i månaden = 10 euro hittills...
Kommunen har, och har aldrig haft, pengar till dricksvatten, toapapper, hushållspapper, skrivpapper, toner till skrivarna och annat material som förbrukas dagligen... Säger man i alla fall... Alltså får föräldrarna samla in 5 euro per barn varje månad till detta...
Förklädena är väl okej tycker jag. Barnens kläder skyddas från färgfläckar och annat, samt att alla barn ska ha på sig samma, enligt skoluniformsprincipen, som man ju iofs kan tycka vad man vill om..
Eftersom det är för varmt för att ha förklädena (långarmade) på sig i början av terminen så måste man köpa t-shirts. Varje skola har sin egen färg. På tjejernas skola är det orange som gäller.

Nu behöver dom dessutom varsin träningsoverall för "gymnastiktimmarna".... Varken jag eller maken ser riktigt vitsen med det. Treåringar "gymnastiserar" från morgon till kväll, och det är knappast så att barnen får byta kläder innan eller efter timmen som dom har i gympasalen... (Det gör man för övrigt inte i dom högre klasserna heller, där man faktiskt verkligen utövar sport på den timmen och för övrigt sitter still i sin skolbänk... i svettiga träningskläder...).

Det här är bara början... och vad kostnaden än slutar på efter första året på dagis så är det ingenting mot vad det kommer att kosta när dom börjar skolan.... 

2 kommentarer:

 1. Snacka om skillnader mellan Italien och Sverige!

  SvaraRadera
 2. Skolan är inte helt gratis i Sverige heller fastän det heter så.

  Elin ska ha med frukt varje dag - skolan har inte råd att ge eleverna frukt men har fruktstund på schema.

  Det ska vara skidor och allt som nu ingår i skidåkning även om barnet aldrig åker skidor mer än de fem till sjuk gångerna på skoltid.

  Det ska vara skridskor, hjälm och halsskydd, samma lika som med skidor, även om barnet aldrig åker annat än under skoltid ska det finnas skridskor för om eleven inte deltar blir den ej godkänd.

  I Elins klass samlar de in 50 kr till fika kassa + 200 kr till skolresa i 6an, varje termin, skolresan är valfri men hur förklara för ett barn att alla i klassen får men inte hon? 2 800 kr under dessa 14 terminer, 6års till 6an, har man som vi bara ett barn är det inte så farligt, men de med fler skolbarn i familjen och kanske sämre ekonomiskt blir det svårt för.

  SvaraRadera