söndag 4 oktober 2009

Berlusconi lovar ekonomisk hjälp och nya hus


TG5 Lunchnyheterna på Canale 5 berättar att antalet framgrävda kroppar fortfarande är 22 och att ytterligare 5 kroppar har lokaliserats, men inte grävts fram ännu. Hittills har bara 12 offer identifierats.
I natt drabbades området av ytterligare regn, vilket ledde till att de mindre byarna Altolia och Molino, som var isolerade fram till igår vid lunch, åter igen blivit isolerade och kan bara nås med helikopter.
I Giampilieri och Zancletta får nu invånarna, i sällskap av räddningspersonal, ta sig till sina hem för att hämta viktiga saker som dokument, mediciner och lite kläder.
I inslaget berättar man nu också att en av de två unga bröderna som jag berättade om igår har grävts fram.

Man pratar med en man i 50-årsåldern som inte lyckades ta sig hem i ovädret i torsdags kväll, och som när han väl lyckades ta sig fram i fredags morse fann sitt hem totalt översvämmat av lera. Han håller några foton i sin hand. Det enda som är kvar av hans familj.

La Sicilia rapporterar om Berlusconis besök i det katastrofdrabbade området. Först blev det en rundtur i helikopter över de drabbade byarna i området runt Messina tillsammans med räddningschefen Bertolaso, sedan presskonferens och efter det besökte han de hemlösa på de olika hotell och semesterbyar där de blivit inhysta.
Berlusconi lovar att de drabbade ska befrias från att betala skatt och huslån tills vidare, och att nya hus ska byggas, precis som man gjort i det jordbävningsdrabbade Abbruzzo. Säga vad man vill om Berlusconi, men han håller i alla fall vad han lovar. I Abbruzzo lovade han redan dagen efter jordbävningen att nya hus skulle stå klara innan den 1 oktober. Den 15 september överlämnade han personligen nycklar till 100 nya hus, och drygt en vecka senare var han där igen för att vara med vid invigningen av ytterligare 400 hus.

La Sicilia rapporterar också att motorvägen återigen är öppen, men att det är väldigt långa köer och att ett antal olyckor inträffat.

La Repubblica rapporterar att antalet döda för tillfället är 22, att 29 personer fortfarande vårdas på sjukhus och att antalet hemlösa är större än man trott, nämligen 564 personer.

I la Repubblica skriver man också om Berlusconis besök i det drabbade området. Berlusconi ska ha sagt att han sett olagliga byggen och fuskbyggen på många platser i Italien, men att ingen kommer att överges av staten på sådana grunder. Under besöken bland de hemlösa ska han ha försäkrat sig om att det finns uppvärmning i alla rum och att folk kommer att ha det någorlunda bekvämt där under vintern.

Många protesterar mot det tänkta brobygget över Messinasundet. Folket vill ha säkerhet och inte skrytbyggen i första hand.

I svensk media hittar jag inga nya artiklar idag. Däremot en massa artiklar om manifestationen för yttrandefrihet i pressen. Jag är inte säker på att jag tycker att svenska media borde kasta sten i just det glashuset....

Uppdatering kl 19.27
Aftonbladet skriver om att Berlusconi lovat 1 miljard euro till regionen Sicilien för förebyggande arbete så att inget liknande ska hända igen. Det låter bra, men det är inget som hittills rapporterats på italiensk tv. Får se om det dyker upp i kvällsnyheterna...

2 kommentarer:

 1. Hej

  Media är bra märkliga. Jag läser mycket nyheter, men har inte sett mycket om detta som drabbat er.
  Däremot skrivs det väldigt mycket om det som skett i Indonesien.
  Jag har min kusin där och efterlyste henne på FB och fick till svar att hon knappt viste något om all den katastrofen vi svenskar läser om.

  Kram från mig

  SvaraRadera
 2. Du har den absolut bästa rapporteringen från katastrofen. Det är hit man ska vända sig om man vill veta läget.
  Tack för det!

  SvaraRadera