lördag 3 oktober 2009

Berlusconis besök uppskjutet

Berlusconi hade tänkt att komma till det katastrofdrabbade området runt Messina här på Sicilien idag för att ta sig en titt på skadorna efter ovädret och prata med folket, men räddningschefen Bertolaso avstyrde det med motiveringen att ett presidentbesök i området bara skulle orsaka förseningar i räddningsarbetet. Eventuellt får han komma imorgon.
Jag gillar Bertolaso, en mer handlingskraftig man får man leta efter, och det är inte vem som helst som säger nej till presidenten.

Under en presskonferens gick Bertolaso ganska hårt åt Siciliens alla borgmästare... En av anledningarna till att förödelsen blivit så stor är att många hus inte är byggda efter de säkerhetsföreskrifter som finns, en annan att kommunerna inte spenderar några pengar på säkerhet. Hans meddelande till alla borgmästare:
Mindre byfester, fyrverkerier och mässor - Mer säkerhetsarbete!!

Antalet döda har nu stigit till 21, antalet saknade ligger fortfarande runt 30-35. Siffrorna varierar lite mellan olika tidningar och tv-kanaler.

Räddningsarbetet fortsätter utan avbrott och det är nu 1 100 män och kvinnor från brandkåren, civilförsvaret, ambulansenheten och militären som arbetar med att gräva, röja, bistå med mat och vatten och allt annat som behövs.
Idag på eftermiddagen lyckades man ta sig upp till två små byar som hittills varit isolerade till fots.

I nyhetssändningarna börjar man nu visa intervjuer med överlevande, den ena historien sorgligare än den andra. Som den om Simone, en kille på 28 år, som lyckades ta sig ut ur sitt hem, var på väg därifrån, men vände tillbaka när han hörde grannar ropa på hjälp.
Simone räddade åtta personer ur lermassorna, men klarade sig inte själv.

Eller den om pappan som gått ner en sväng till baren tillsammans med sin son, och därmed klarade sig, medans frun och dottern som blivit kvar hemma fortfarande inte har hittats.

DN har en lite längre artikel idag

aftonbladet skriver man att Berlusconi "inte vill vara i vägen" och därför inte åker till Sicilien, här i Italien säger man att räddningschefen sagt nej till presidentens besök...

expressen har man laddat upp ett tv-inslag på svenska

I det här inslaget från sky TG24 pratar man inte, utan visar bara bilder från Giampilieri. Leran som blivit kvar täcker nästan hela bottenvåningen på husen, jag kan inte ens föreställa mig hur högt upp vattnet nådde när floden av lera och sten forsade ner i genom byn...Här hittar du mina tidigare inlägg om katastrofen:
Messina ett katastrofområde (2 okt kl 13.11)
Giampilieri värst drabbat (2 okt kl 14.48)
Det finns inte ord... (2 okt kl 18.19)
En hjälte (2 okt kl 21.42)
Räddningsarbetet fortsätter utan uppehåll (3 okt kl 08.12)
Antalet döda i provinsen Messina ökar (3 okt kl 12.06)

5 kommentarer:

 1. Så vansinnigt hemskt! Tack för att du rapporterar och ger oss de upplevelser och berättelser vi annars inte fått. Alla varmaste tankar till alla drabbade!

  SvaraRadera
 2. Säkerheten varierar oerhört kommuner emellan. Här är bergsväggarna säkrade med nät och stålvajrar (vad det nu heter). Sen åker man till Modica 16 km bort och synen är helt annan.

  SvaraRadera
 3. Jag hòrde en annan historia om en 10-àrig pojke som blivit sà ràdd fòr 2 àr sedan nàr det senaste raset var (om dock mycket lindrigare) sà att hanhade bra koll pà hur berget bakom huset sàg ut. Han sàg att berget fòràndrat sig och sa till sina fòràldrar att jag tycker inte om hur berget ser ut jag vill hàrifràn. Som tur var lyssnade fòràldrarna pà pojken. De stàngde igen deras butik som de hade i huset och packade och àkte in till Messina centrum. Nu finns deras hus ej kvar làngre, men de òverlevde tack vare att de lyssnat pà deras 10-àrige son....

  Jag àr ett stort fan av Bertolaso, det àr en riktig man det!

  PS. Motorvàgen àr àntligen òppen :-) DS.

  SvaraRadera
 4. Ja, vad ska man säga mer än att det är fruktansvärt så klart.

  SvaraRadera
 5. Så förfärdligt,det finns inget att säga. det måste vara mycket ångesladdat för dig när det är så nära.

  SvaraRadera