fredag 2 oktober 2009

En hjälte

Guido Bertolaso, Italiens räddningschef, är en hjälte av sällan skådat slag. Om det finns en enda sak som Italien verkligen kan vara stolt över så är det civilförsvaret med Bertolaso i spetsen.
Italien är känt för att vara trögt och långsamt, allt som har med byråkrati att göra krånglas till så mycket det går, men det italienska civilförsvaret kan mycket väl vara det mest välorganiserade i världen.
Redan igår eftermiddag utlyste civilförsvaret högsta beredskap för området mellan Messina och Catania. Redan när regnet började ösa ner framåt sena eftermiddagen fanns den lokala styrkan på plats.
Man anade då inte hur allvarligt det skulle bli, inte så konstigt kanske, vem väntar sig att ett helt berg ska rasa?
I morse anlände Bertolaso själv för att styra upp räddningsarbetet och hjälp har kallats in från hela södra Italien.

När Abbruzzo drabbades av jordbävningen i våras var civilförsvaret med Bertolaso i spetsen redan där innan solen gått upp. Redan vid lunch stod de första tältstäderna med kök, toaletter och andra nödvändigheter klara.

Den första utländska hjälporganisationen som fanns på plats efter tsunamin i Asien var.... just det, italienska civilförsvaret med Bertolaso i spetsen.

SANTO SUBITO som man säger här i Italien (gör genast till helgon)
_____________________________

Rapport om ovädret

2 kommentarer:

  1. Jag håller verkligen med dig, Bertolaso santo subito. Jag minns hans insatser även sedan många år tillbaka vid andra katastrofer, en fantastisk människa, det spelar ingen roll om regeringen i Italien är till vänster eller till höger, han finns alltid när det behövs.
    Eva

    SvaraRadera
  2. Usch! Känns nästan som att uppleva tsunamibilderna igen, fast här kom vattnet från andra hållet.

    SvaraRadera