lördag 3 oktober 2009

Räddningsarbetet på Sicilien fortsätter utan uppehåll

Räddningsarbetet i Giampilieri och Zancletta fortsätter utan uppehåll dygnet runt. Cirka 500 män från räddningstjänsten och civilförsvaret arbetar oavbrutet med att gräva (ofta med bara händerna) efter överlevande, få bort leran så att räddningsfordon kan komma fram, få ut mat och vatten till alla de som fortfarande är isolerade. Flera platser nås fortfarande bara med helikopter.
Antalet döda är 18 enligt nyheterna på canale 5, men 20 enligt sky. Antalet saknade är fortfarande ett 30-tal och chansen att hitta fler överlevande minskar med varje minut som passerar.
De 400 personer som blivit hemlösa transporterades igår kväll till olika hotell i Messina.
Just nu skiner solen, i alla fall här i Giardini, men mer regn väntas under dagen vilket försvårar räddningsarbetet ytterligare. Under ett par timmar i torsdags kväll föll 300 mm regn. Under ett helt år får den här zonen i genomsnitt 600 mm regn...

Den här katastrofen kunde ha undvikits. Som jag skrev i ett inlägg igår så drabbades Giampilieri av ett jordskred som orsakade skador för flera hundra miljoner euro för 2 år sedan. Först i april i år beviljades ett bidrag på 11 miljoner euro för att säkra området och arbetet med det skulle ha börjat på måndag. De byråkratiska kvarnarna i Italien maler långsamt...

Berlusconi väntas besöka katastrofområdet idag. Han hade velat komma redan igår men fick nej av räddningschefen Bertolasi eftersom det bara skulle ha försvårat arbetet.

Igår i ett förlängt nyhetsprogram pratade man om att hela 70% av Italiens kommuner ligger i riskzonen för liknande katastrofer.

Bilderna är lånade från Sky TG24
Ser ni märkena på väggen? Det är efter leran som forsade rakt igenom huset...

Rasade hus i Zancletta

Här kan man se hur högt upp leran når. Gatlampor sitter oftast ganska högt...

Giampilieri

Enligt en artikel i aftonbladet befarar Berlusconi att antalet döda kommer att stiga till 50

4 kommentarer:

 1. Men guuud!!! Jag har missat detta totalt! Men är allt okej där du är?

  SvaraRadera
 2. Tina: Hos oss är allt lugnt. Det är så ofattbart att detta bara är 30 km bort!

  SvaraRadera
 3. Skrämmande bilder och på något vis kan man inte förstå naturens krafter. Hoppas vädret stabiliseras så ni slipper mer regn.

  SvaraRadera
 4. Verkligen otäckt! Vad nära det kan var mellan vardag och katastrof.

  SvaraRadera