lördag 3 oktober 2009

Antalet döda i provinsen Messina ökar

På lunchnyheterna på Canale 5 pratar man nu om 20 döda, 35 saknade, 34 personer på sjukhus varav 3 är allvarligt skadade efter ovädret som drog in över Sicilien i torsdags kväll.

I ett inslag intervjuar man mamman till två unga killar, 22 och 23 år, som blivit levande begravda under leran i familjens hus. Fram till klockan 5 i morse pratade räddningspersonalen med den ena av grabbarna medans man desperat försökte gräva bort all lera och bråte med det lilla till verktyg som finns till hands.
Nu, vid lunch, svarar han inte längre...

Infarten till Giampilieri är nu öppen, så räddningspersonalen kan komma lite närmare med sina fordon, men fortfarande finns det 2-3 mindre byar som är totalt isolerade. Idag på morgonen, vid soluppgången, startade 2 grupper militärer en mödosam vandring mot dessa byar med mat och vatten till invånarna.

Många hus är dåligt byggda, de håller inte för dagens krav på säkerhet, och nu varnas det för att risken är stor att fler hus kommer att rasa. I en liten artikel i en lokal tidning nämns som i förbifarten att Giampilieri blivit evakuerat, men om detta nämns ingenting i de nationella nyheterna.

Som så ofta när något liknande händer (samma situation uppstod till exempel efter jordbävningarna i Abbruzzo) dyker människor helt utan samvete upp. Såna som försöker sko sig på andras olycka genom att söka igenom de övergivna husen efter allt de kan hitta av värde. Extra polisstyrkor har kallats in för att kontrollera alla som tar sig in i de drabbade byarna.

Inatt drabbades Palermo av ytterligare en översvämning, men inga skador varken på människor eller byggnader har rapporterats därifrån.

Senaste inslaget från Sky TG24
Artikel på svt.se
Senaste artikeln på aftonbladet
Senaste artikeln på DN

Tidigare inlägg om katastrofen
Messina ett katastrofområde (2 okt kl 13.11)
Giampilieri värst drabbat (2 okt kl 14.48)
Det finns inte ord... (2 okt kl 18.19)
En hjälte (2 okt kl 21.42)
Räddningsarbetet fortsätter utan uppehåll (3 okt kl 08.12)

4 kommentarer:

 1. Hur sjutton kan man gå och stjäla av de som är drabbade???!! Jag blir så..!!

  SvaraRadera
 2. Man häpnar över hur vi människor är...Helt makalöst fräckt!
  Har ni klarat er?
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vi är små när moder natur rasar. Det slår till så fort här i Italien inte så beskedligt som vädret i Sverige. Jag fick höra först idag om detta och loggade genast in för att se hur det gått för er. I allt elende är jag glad ni inte drabbats.Jag håller också med Della här ovan. De som ertappas med sådant svineri ska låsas in väldigt väldigt länge..

  SvaraRadera
 4. Hej

  Fy så otäckt allt låter och det är en skam att folk försöker sko sig på andras olycka.
  Jag är glad att ni är välbehållna.

  Kram från mig.

  Ps, Ny fototriss finns nu och den vara lite av en svår sak.

  SvaraRadera