onsdag 26 september 2012

Il carciofo siciliano - Den sicilianska kronärtskockan


Kronärtskockan (cynara scolymus) uppskattades redan under antiken och ansågs då vara “rikemansmat”. På den tiden rörde det sig högst troligt om den vildväxande varianten. Man trodde att plantan hade afrodisiaska egenskaper.


Det var troligen grekerna som tog med sig kronärtskockan till Sicilien.
Den största produktionen av kronärtskocka sker i Europa och det första landet på listan är Italien som producerar 40 procent av alla kronärtskockor som kommer ut på marknaden och inom Italien är det Sicilien och Sardinien som är störst.
Här på Sicilien har kronärtskockan odlats på ett mer organiserat sätt sedan 800-talet. De klassiska sicilianska sorterna heter violetto di sicilia (Siciliens lila) ochcatanese (från Catania). De främsta regionerna är de som ligger på de södra delarna av ön (regionen Caltanisetta står för knappt hälften av den totala produktioen). Idag räknar man med att kronärtskocka årligen odlas på cirka 14 000 hektar. Drygt hälften säljs färskt, medans resten används till konserver av olika slag.
Kronärtskockan trivs bra på jord som anses vara “fattig”, men den tycker inte om kyla. Temperaturen ska helst inte sjunka under nollstrecket, även om den klarar det också om det bara händer någon enstaka gång.
I det sicilianska köket finns massor av recept som innehåller kronärtskocka, enkelt på grillen, i förrätter, i pastarätter och tillsammans med fisk.  En del av dessa recept dyker säkerligen upp här när säsongen kommer igång under vintern.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar