tisdag 22 september 2009

Castello di Calatabiano

Borgen högt upp på ett litet berg ovanför Calatabiano är av normandiskt-byzantinskt ursprung, men platsen har varit bebodd mycket längre än så. Vid de arkeologiska utgrävningarna som föregått den stora renoveringen (och som fortfarande pågår) har man kommit fram till att platsen användes redan på grekernas tid här på ön. Om det redan då ansågs vara en helig plats eller om det helt enkelt var en boplats återstår att se.
Den första borgliknande konstruktionen på platsen ska ha konstruerats i slutet av 800-talet.

Den här killen ska ha hittats av arkeologerna i den djupa brunnen som finns på borggården (det var hisskillen som berättade det). Det var ganska länge sedan de hittade honom men först för en vecka sedan som de kom fram till att han dog av cancer. Jag vet inte, men han hade i alla fall ett stort hål i bakhuvudet, och jag undrar om det är en sån himla bra ide att slänga ner döda personer i brunnen?

Från slottsruinerna har man en fantastisk utsikt åt alla håll, på bilden här ovan mot Alcantaradalen, på den översta bilden ser man Castelmola, Taormina och Giardini och på bilden här nedanför kyrkan som San Filippo bor i (kommer ni ihåg den galna helgonfesten?) och hela Calatabiano. Vid klart väder ser man Etna och dessutom nästan ända bort till Catania.
Renoveringarna har varit omfattande och jag vet inte riktigt om jag gillar resultatet. Man har satsat mycket pengar på att kunna använda borgen som konferensanläggning, vilket ger resultatet att man som besökare har aningens svårt för att känna historiens vingslag.
På hemsidan utlovas en multimedial utställning, den såg vi inte till om man inte med multimedial utställning menar filmvisning på två olika platser. En nere vid biljettkontoret som visar en film om renoveringen, och en uppe i slottet, i en av konferenssalarna, som visar en film från San Filippos helgonfest.

Från biljettkontoret får man ta denna lilla hiss för att komma upp till borgen. Det var bara liiite brant.. tur att man slapp gå :o)

Inträdet kostar 5 euro och att åka hiss kostar 2 euro (september 2009), men man har inget val vad gäller hissen, så varför inte bara säga att biljetten kostar 7 euro?
Sommartid är det öppet 10.30 - 13.00 samt 17.30 - 22.00 och vintertid 9.00 - 17.30.
Måndagar är det stängt.

19 kommentarer:

 1. Kan något vara OVANFÖR Castelmola??? :)))

  SvaraRadera
 2. Hoppsan...
  Nu står det Calatabiano som sig bör :o)

  SvaraRadera
 3. ojojoj, vad vackert! Det finns sà mycket fint pà denna ò. Dàrfòr vill man vara kvar..:=/

  SvaraRadera
 4. Ska se om jag kan lura dit pojkvànnen till helgen... Du sa vàl att de stàngde sista september..?

  SvaraRadera
 5. Helly: Ja, det är vad jag har hört, men det fanns ingen information om det på plats, och det står inget om det på hemsidan heller, så jag är inte säker.

  SvaraRadera
 6. Vilken bra information! Det här ska jag koma ihåg till nästa Sicilienvända./Ingrid

  SvaraRadera
 7. Vilka fantastiska bilder! Men jag har fortfarande inte hämtat mig helt från bussturen upp till Castelmola. Men skam den som ger sig! Överlevde jag den kan jag nog klara den här hissen också...

  SvaraRadera
 8. Jaha, de àr fulla med information som vanligt vàra kàra nya landsmàn ;-)

  SvaraRadera
 9. Hoppsan så fint och konferens är ju det nya sättet att tjäna pengar.
  Alla konferenser behöver väl inte bygga på SPA?
  Här kan de bjuda på utsikt och historia.
  Men dyrt ja det blir det säkert.
  Det var ju det som var meningen.

  SvaraRadera
 10. Nu fick jag komma till ett ställe som jag inte ens visste fanns. Det ser spännande ut, men det där med renovering för att funka som konferensanläggning låter ju inte så inspirerande för den som gillar det historiska.

  SvaraRadera
 11. Det är ingen hiss, det är en bergbana. En sådan finns det på skansen också, fast den är gammal.

  SvaraRadera
 12. Oj så vackert det är där, lite annat än Luleås utsikter. Kankse måste åka upp till fjällen för att kunna konkurrera med dig ;)

  Du har fått en liten utmaning av mig, som kanske är kul???

  Kramisar...
  /2009/09/annu-en-utmaning
  /Patrik

  SvaraRadera
 13. Ja där ser man med dessa utmaningar, de är i omlopp och verkar ändras lite under resans gång, för de var ju inte helt lika.

  Ha en bra dag....
  Kram

  SvaraRadera
 14. Väldigt vackra miljöer. Lite ögongodis kan vara bra för själen så här på förmiddagen.
  Kram ☺

  SvaraRadera
 15. Underbara bilder..dit vill jag åka nu med detsamma;)
  Kram Bibban

  SvaraRadera
 16. Vilka härliga bilder! Vilken utsikt! Den där hissbanan ser ju nästan obehagligt brant ut...åtminstone för mig som är höjdrädd. Vad mycket fint det finns att titta på hos dig.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 17. Så fina kort. Ja, det är ju alltid dubbelt det där med att bygga konferensanläggning på ett historiskt ställe. men det är bara att hoppas att det går bra. Jag skulle gladeligen betala 7 euro för den utsikten. Wow!

  SvaraRadera
 18. VAd vackert!
  Jag håller med dig lite... kastar man ned döingar i brunnen? Ni har så mycket fint runt er att titta på, helt otroligt.
  Du har en liten överraskning på min blogg.
  Kram

  SvaraRadera